16 June, 2010

Hække under konstruktion

 
Posted by Picasa
Champagnes grønne hække, og sådan kommer de ikke til at se ud af sig selv. Dette er 2009-udgaven. 2010 er endnu ikke så langt.

Vi palisserer hver dag i øjeblikket, og det ser foreløbig ud til at ville vare en rum tid. Det er de karakteristiske grønne hække, vi er i gang med at konstruere. Både omkring os i Loisy-en-Brie og hele vejen hjem gennem Côte des Blancs ser vi større og mindre hold bevæge sig gennem vinmarkerne med samme mål som os.

At palissere betyder sådan set bare at anbringe stængler - skøre og skrøbelige grønne skud - imellem den dobbelte wire, der på fransk hedder fil releveur.

Dermed kommer skudspidsen i den yderste ende at stænglen til at pege lodret op. Klar til få klippet spidsen om en tid.

Nogle af disse skud skal samles op på jorden, andre kan blot stikkes ind fra almindelig gå højde. Det betyder, at jeg tilbringe dagen med at spadsere op og ned gennem rækkerne, mens jeg kigger efter vildfarne stængler, og går op og ned i knæ:

(1)De kan være blæst ud af wiren. Intet holder dem fast endnu.
(2)De vokser måske fra foden og skal så samles op for at de ikke - så tæt på jorden - skal holde på fugt og dermed øge risiko for svamp
(3)De kan vokse ved siden af wiren, og skal så hjælpes ind i den.

Arbejdet er blevet lettet en hel del af, at vi selv beskærer alle planter. Det betyder bedre beskæring, og bedre beskæring betyder, at færre stængler sidder dårligt placeret. Dermed vokser flere indenfor wiren, og vi har dermed mindre arbejde med at stikke på plads. Men helt slipper vi ikke.

Da knopperne har foldet sig ud på forskellige tidspunkter - knopper folder sig stadig ud her to måneder efter den allerførste - har stænglerne mange forskellige længder. Vi kan derfor forvente mange ture gennem rækkerne før alt er på plads. Først da kan vi sætte de clips på, der vil holde det hele sammen gennem sommeren.

I dag nåede vi igennem den ene parcel. Så mangler den anden, og når den er klar, kan vi formentlig begynde forfra i den første. 2010-udgaven af dette job tenderer til at blive langvarigt.

No comments: