22 June, 2010

Frugt kan følge blomst

 
Posted by Picasa
Vinblomst i bestøvningens sidste stadiere, hvor den lille grønne hætte over det, der skal blive til druen, visner og falder af. Loisy-en-Brie, den 22. juni.

Sommeren er vel egentlig i gang. Selvom temperaturerne svinger op og ned som en yoyo, og påklædningen skifter mellem uldsweater og bikini, så er vores vin godt i gang med at gennemføre blomstringen. Bagefter har vi en idé om dens succes.

Det begynder altid med une belle montre, potentialet på vinstokkene, bagefter viser realiteterne sig. På den anden side, hvornår har man nogensinde hørt nogen kalde begyndelsen andet end belle? Jeg har i hvert fald ikke. Et sjældent eksempel på positiv tilgang.

Avisen l'Union taler i dag om fuld blomst omkring den 20. juni, og mener dermed at over halvdelen af planterne i over halvdelen af Champagnes godt 34.000 hektar er i blomst. Sikkert er det, at blomsterstøvet drysser, når jeg rumsterer rundt med stænglerne, og at der er meget mere af det i disse dage end i sidste uge.

Den bringer samtidig en allerførste mulig høstdato til torvs, og selvom jeg kun har boet i Champagne i syv år, er det alt rigeligt til at gå avisen i bedene.

Den 20. september er, hvad man siger, når man ikke ved noget. Det er heller ikke muligt endnu, hvor sommeren kun stikker tåen i døren. Der kan komme både hedebølger, storme og heftige angreb af de svampe, der er vinbøndernes fjende nummer et, så hvem ved, hvad det ender med?

De fleste af mine nu otte vinhøster er begyndt omkring den 20. september, og de, der allerede har forhørt sig hos mig, har derfor fået samme omend midlertidige svar.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Hætterne i både det grønne og det brune, det vil sige visne, stadium. Loisy-en-Brie, den 20. og den 22. juni.

No comments: