19 March, 2008

Taille tôt, taille tard

"Taille tôt, taille tard, rien ne vaut la taille en mars".

Ifølge Le Vigneron Champenois årlige bibel vedrørende god skik i vingården støtter eksperimenter det gamle ordsprog. Årets bedste beskæring er virkelig den, der finder sted i marts.

Sen beskæring udsætter vinens udvikling med mellem seks og 10 dage, og det kan meget vel være akkurat det antal dage, der får en vingård til at slippe for problemer i forbindelse med den sidste eventuelle nattefrost.

Har man tre hektar at skære sig igennem, kan man imidlertid ikke gemme det hele til marts, med mindre man har adgang til rigtig mange kvikke sæt hænder. En hektar er trods alt takseret til 180 timers arbejde. Alain passerede for et par uger siden landsbyen Bouzy - berømt for sin Bouzy rouge rødvin - og var overrasket over hvor mange der arbejdede i vingårdene på samme tid. Vi formoder, at de virkelig forsøger at beskære sent.

De vingårde, jeg oftest passerer - Montagne de Reims mellem Verzy og Ludes og det mete af Côte des Blancs mellem Chouilly og Vertus - er næsten beskåret helt færdig nu og har været det i nogle uger.

I øvrigt mumler de gamle - og det har de gjort gennem nogen tid - at i år vil blive ligesom sidste år. Jeg håber det ikke. Sommmeren regnede væk. Men druerne kom på næsten overnaturligvis i hus i rimelig fin stil. Vi får se.

No comments: