29 February, 2008

Sig champagne til din tapas

Champagne er en perfekt aperitif. Gerne serveret sammen med nippemad i tapas genren, der i så fald fungerer som forret.

De helt simple muligheder er chips, oliven, skiver af god pølse og/eller ost. Mulighederne er nærmest uendelige.

Jeg plejer at opgradere til en udgave, inspireret af følgende temaer:

  • Crudité: rå grøntsager - gulerødder, tomater, agurk, blomkål - med dip og/eller tapenade
  • Brød med smørelse: Blinis, grissini, små stykker brød med auberginekaviar, tapenade, fiskerillettes, tunmousse, tomatpesto med videre.
  • Cake salé - formkage i den salte genre, der kan indeholde feta, grillet peber, røget skinke, oliven, nødder og meget mere.

Tør eller sød champagne?
Disse småretter fungerer med champagner i den tørre stil, det vil sige variationer indenfor brut, under alle omstændigheder med en dosering på under 15 gram sukker per liter. De er også langt de almindeligste.

I Danmark skal man dog være på vagt. Et hus som Veuve Clicquot-Ponsardin sælger mere af den søde demi-sec, formentlig et resultat af den tilsyneladende udødelige, danske uvane med at servere champagne sammen med kransekagen nytårsaften, så man skal huske at læse etiketten, inden man svinger flasken over på disken.

No comments: