22 February, 2008

Champagne vil reducere CO2

Champagne-industrien vil reducere sit CO2-udslip. Det meddelte embedsmænd fra industrien på et møde i Bordeaux i denne uge, skriver Decanter.com.

Udslippet i Champagne løber op i 200.000 tons per år, hvilket svarer til cirka 700 gram per flaske, oplyser CIVC's talsmand, Arnaud Descotes.

Champagnes CO2-udslip
En fjerdedel af udslippet stammer fra selve vinificeringen. Kuldioxid er et biprodukt, der dannes, når druesaften gærer til vin. I de små landsbyer skal man ikke stå og glane udenfor bestemte udsugninger hos vinmagerne. Det er nemlig herigennem CO2en bliver ledt direkte ud.

Den største synder er dog emballering. 39 procent af det samlede udslip. Det er blandt andet så stort, fordi champagne er et luksusprodukt, hvor man gør meget ud af også at præsentere produktet som sådant. Altså i fine flasker, smukke æsker, af og til at metal med videre. Det forbruger energi.

Yderligere 13 procent af udledningen stammer fra transport, otte procent fra produkter, der anvendes i kældre og vingårde, 11 procent fra maskiner og de sidste fem procent fra kontorfolk, forsikring med videre.

Tallene er CIVC's, og organisationen har ført denne statitistik siden 2003, inden man altså nu har offentliggjort dem sammen med sin intention om at skære ned på udledningerne.

CIVC's mand siger til Decanter.com, at målet er en reduktion på 25 procent i 2020 og 75 procent i 2050.

Champagne er den første region i Frankrig, der har offentliggjort sådanne tal.

No comments: