06 February, 2008

Mens vi venter på krisen... måske

Salget af champagne slog i 2007 endnu engang sin egen rekord. Ingen tør rigtig vente sig alt meget af 2008, hvor situationen er mere end interessant.

Vi bevæger os ikke alene i en verden, der bare vil have champagne. En verden med et begrænset udbud af druer til champagne. Verden rummer også i stigende grad tegn på økonomisk opbremsning, nogle siger endda, at en recession er på vej.

Kriser i verden ender historisk set meget ofte også som kriser i Champagne. Luksusforbrug ryger normalt altid først, når livremmen begynder at stramme til.

Også det stadigt større spænd mellem euro og dollar kan komme til at koste. Jo billigere det bliver for europæiske forbrugere at købe ind i Staterne, jo dyrere bliver det for folkene herfra at ekspedere deres champagner samme sted hen.

Flere champagnehuse sagde i går til den lokale avis l'Union, at de ikke har noget mod en vis opbremsning af salget, der i øjeblikket er meget tæt på at tømme kældrene hurtigere end det kan lade sig gøre at fylde dem de næste mange år.

2008 er selvfølgelig også året, hvor de afgørende kontrakter mellem vinbønder og champagnehuse skal genforhandles. Vinbøndernes formand, Patrick Le Brun, har for længst sendt et brev ud, hvor han beder alle vente med at underskrive kontrakten til centrale forhandlinger er afsluttet. I 2007 voksede druepriserne med syv procent.

Kunsten bliver vel dermed at finde det præcise sted, hvor grenen vil knække, men inden den gør det.

No comments: