09 January, 2007

Super position

 
Beskårede Meunier-planter i Loisy-en-Brie.
Posted by Picasa

Beskæringen er i gang. Det lykkedes Alain at finde en fyr i Vertus, der har overtaget en del af arbejdet.

Han har nu skåret de første Meunier-vinstokke næsten ned til sokkeholderne efter systemet 3-9-6.

 • Tre knopper på fornyelsesstumpen le rachet i bunden af stammen.
 • Ni knopper på det unge håb la baguette.
 • Seks knopper på den gamle cordons etårige forlængelse le prolongement.

  Og snip snap snude, så er den historie ude, hvis det ikke var fordi monsieur efterlader vinen uden at sikre mod superposition.

  Superpositionering
  Undersætter man til dansk lyder superpositionering jo vældig flot... men rent faktisk er vi så kede af fænomenet, at det er klokkeklar dumpegrund til forårets famøse beskærereksamen.

   
  Når de to buer bindes fast, vil det ene unge stykke træ komme til at ligge over det andet. Det hedder superposition, og er alt andet end super.
  Posted by Picasa

  Flittige læsere husker måske at have hørt ordet før. Jeg har i hvert fald skrevet grundigt om det som en del af mine bestræbelser på at lære at undgå det.

  Problemet er knopper, der ligger over hinanden. Når man beskærer f.eks. Meunier efter 3-9-6-metoden - også kalder Vallée de la Marne - ender man med at binde to buer fast til hegnet. Den ene vil være under den anden, men den yngste bues knopper skal slutte, før knopperne på den gamle stammes bue begynder. På den måde undgår man, at de grene, der vil skyde fra knopperne til foråret, generer hinanden.

  Rigtig prioritering
  For at undgå dette kan man blive nødt til at fravige 3-9-6 princippet og nøjes med det antal knopper, der er muligt. Altså et spørgsmål om at prioritere rigtigt. Ingen superpositionering er vigtigere end det rigtige antal knopper. Og det har vor ven altså ikke helt styr på.

  Han dumpede i øvrigt også sin eksamen. Men det var der så mange andre, der også gjorde, og ikke alle med lige god grund, at det efter min mening ikke nødvendigvis er udtryk for ens formåen ud i beskæringens ædle kunst.

   
  Vores maskinstation har kørt træflis mellem rækkerne, hvilket gør det en hel del lettere at arbejde i det våde vinterhalvår.
  Posted by Picasa

  Vi planlægger at begynde i den andel parcel med cordon'erne i den kommende weekend.

  In English

  Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

 • No comments: