Måske ikke en af de mest overbevisende af pointerne i en artikel, jeg har læst, om sukkerfri champagne. Men immervæk en pointe.
Sukkerfri champagne, spørger man så? For er der noget champagne ikke er - normalt da - så er det sød eller bare sødlig. Champagne er netop kendetegnet ved en friskhed, der historisk set har skyldtes, at druerne simpelthen ikke kunne modne helt i denne nordlige region. Man har derfor tilsat sukker. Og det er såmænd ikke engang det hele.
Dosering af sukker og vin
I forbindelse med den proces, der hedder dégorgement - hvor man erstatter den midlertidige plastickapsel med den endelige korkprop og ståltrådsgevind - tilsætter man lige inden endelig tilpropning den såkaldte liqueur de expédition.
Det er ens egen blanding af sukker og vin, og man bruger den til at justere den endelige smag af champagnen, idet der efter den anden gæring ikke er så meget som et mikrogram sukker tilbage i flasken.
Da det blev moderne for 200 år siden at drikke champagne, var drikken tilmed sød, hvilket slet ikke ville være muligt uden tilsætning af sukker.
Det var Jeanne Alexandrine Louise Pommery - mærket Pommerys grand old lady - der som noget helt nyt, frækt og utroligt i slutningen af 1800-tallet introducerede brut'en med et meget lavere indhold af sukker på det engelske marked.
Brut er sukkerdosering
En flaske brut må højst indeholde 15 gram sukker per liter. Væsentligt mindre end den søde champagne - doux - med mere end tre gange så meget (50 gram sukker per liter).
Brut'en blev med tiden så populær, at den i dag tegner sig for op imod 95 procent af det samlede salg.
Englænderne kan imidlertid ikke få deres champagne tør nok, så det seneste tiår er der begyndt at dukke en ny champagnetype op, der slet ikke indeholder sukker.
Den vilde brut
Denne type sælges typisk under navne som ultra brut, brut sauvage eller brut zéro.
Sådanne champagner kan være ganske syrlige, hvis de drikkes for unge, og helt anderledes, hvis de har lagret længe nok. Vil man med andre ord forsøge sig med slankechampagne, skal man nok overveje at frigøre stakater nok til en flaske med nogle år på bagen.
Ultra brut'erne udgør stadig kun en meget lille del af det samlede salg, men de er i hastig vækst, oplyste CIVC's tekniske direktør, Dominique Moncomble, til det franske nyhedsbureau AFP i oktober. (Læs historien her).
Bollinger, Ayala (ejet af Bollinger), Piper Heicksieck og Laurent-Perrier er blandt de producenter, der har sukkerfrit i sortimentet.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
No comments:
Post a Comment