2011: Gode bobler for enhvers smagsløg
Vi vil huske 2011 som året, hvor årstiderne skiftede plads. Forår blev til sommer. Sommer blev til efterår, der til gengæld smed frakken til fordel for milde og varme sommerklæder. Regn har vi stort set ikke haft det meste af året, og det har givet os gode arbejdsdage i det fri. Mange timer til at tage fat på nye projekter.
Ved årsskiftet overtog vi det meste af driften af yderligere to hektar vinstokke. Nu driver vi i alt tre, og Alain fik tidligt travlt med at vedligeholde spalierer på et tredoblet areal fra februar. Sideløbende beskar vi vinstokke, og aldrig har vi været så presset på tid. Heldigvis fik vi hjælp af vores unge praktikant Julien, der er halvt dansk, men hvis primære plus i øvrigt er, at han går på den lokale vinskole og elsker arbejdet i vinen lige så meget som os.
Det usædvanligt tidlige og varme forår fik liv i vinstokkene tre-fire uger tidligere end normalt. Vi måtte arbejde som lyn og torden og alligevel mobilisere al mulig fingersnilde, fordi mange vingrene nåede at folde deres blade ud, før vi havde fået dem alle bundet op. Knopperne smuttede af så let som springbalsaminer, og netop dér gør ens fingerfærdighed en forskel. Falder knoppen af, kommer der ingen druer. Det måtte vi leve med i år.
I løbet af året har vi plantet 600 små vinstokke, de fleste på det værst tænkelige tidspunkt. Det havde ikke regnet i tre måneder, store dele af fransk landbrug klagede sig bitterligt over tørken, vi måtte fragte en liter vand om ugen per plante i flere uger for at hjælpe dem i gang.
Sol og varme er til gengæld ikke noget problem. Druerne bliver normalt bare bedre i det nordfranske Champagne, hvor planter kan trække vand fra det karakteristiske kridtlag, der dræner, når der er for meget vand, og omvendt afgiver væde, når der er for lidt.
Vinhøsten blev den næst-tidligste i tæt på 200 år. Vi begyndte sidst i august, og havde landet den sidste klase i den sidste kasse inden årets landsdækkende skolestart. I kurvene lå igen i år flotte Chardonnay-klaser. Denne hvide druetype giver ofte et godt resultat i vores område, og det solrige, tørre år gjorde den godt også i år.
Nu, i november, har druemosten for længst gennemgået den første alkoholiske gæring, og den er altså nu en almindelig, stille og meget ung vin. Først efter nytår er de nye vine så stabile i smagen, at det giver mening at smage dem mere systematisk for at matche dem op mod vores aktuelle sortiment af champagner.
Siden vinhøsten har vi taget fat i nye ender af det store projekt, der skal ende med vores egen enkeltmarkschampagne. Alain er begyndt at pløje vinmarkerne med en dertil indkøbt ældre vintraktor. Vi har fået sat ordentlige porte i et stort rum, der skal give bedre rammer for vores produktion hele vejen fra lager og pakning til at servere champagne under rustikke loftsspær.
Året bød på flere nye flasker, både årgange og miks. Vi sagde endeligt farvel til den meget priste årgang 2002. Den er afløst af årgang 2004, der stadig er ung og stram, og den tegner godt. Vores NV Tradition skiftede primært år fra 2004 til 2006, og vi er så småt begyndt at sælge et alternativt Tradition miks - Noirs et Blancs - med to tredjedele Pinot-druer. Det afrunder champagnen på en frugrig måde, som nogle vil finde mere indbydende end den mere strikse Tradition med højt indhold af Chardonnay. Der er gode bobler for enhvers smagsløg.
Solveig Tange & Alain Gérard, november 2011
No comments:
Post a Comment