15 August, 2011

Druer modner spredt i 2011

 
Posted by Picasa
Pinot Meunier-druer i fuld færd med den årlige modning. Loisy-en-Brie, den 9. august 2011.

I år modner Champagnes vindruer i spredt stil. Bærrene på en drueklase modner ikke på præcist samme tid, men det er alligevel spektakulært at se modningens variation her i 2011. Samme klase kan rumme både nærmest fuldmodne og fuldgrønne bær side om side.

Vi bemærkede selv fænomenet, da vi i sidste uge var i vinen første gang efter sommerferien. Det optræder også som et af punkterne i den seneste centrale syntese over den samlede udvikling, som paraply-organisationen CIVC udsender et par gange om ugen i denne tid.

På den måde kan vi følge druernes farveskift og øvrige udvikling med både vores eget indviduelle blik og de fælles øjne, der udsender analyse og syntese for samtlige Champagnes delområder.

 
Posted by Picasa
En af vores Pinot Meunier-parceller i Loisy-en-Brie, den 9. august 2011.

Teknikerne i CIVC forklarer fænomenet med dårligt vejr under blomstringen. Interessant nok. Vejret er ofte ikke særlig godt under blomstringen, i år ingen undtagelse, imidlertid har vi aldrig tidligere - de sidste 8-10 år - set lige denne variation.

Vi ser i øvrigt også millerandage. Det betyder, at der er både små og store bær i samme klase. Et fænomen, der også hænger sammen med dårligt vejr under blomstringen. Sådanne klaser bliver plukket alligevel, de giver blot mindre most, end hvis alle bær har stor størrelse.

Foreløbige fælles punkter:
    1) Pinot-druerne er mere modne end Chardonnay. Normalt er det modsat.

    2) Spredt modning, hvor vi ser meget grønne og meget blå bær på samme klase.

    3) De første tegn på gråskimmel. Fra 1-2 ramte procent sidst i juli til 9-13 procent den 8. august. Værst i det sydlige departement Aube. Gælder især Pinot og i mindre grad Chardonnay.

    4) De tre ugers forspring, der har etableret sig siden det tidlige forår, har tabt nogle dage. Sommeren har været kølig. Men vinhøsten vil stadig være tidlig.

    5) For en uge siden lå Pinot Meunier her i Marne som 75% modne og Chardonnay 60%.

Disse overordnede øjne står CIVC's tekniske afdeling for, og de er lavet på basis af prøvetal fra vinbønder overalt i regionen. Jo flere, der er vendt tilbage fra ferie, jo mere repræsentative vil tallene for bl.a. modning, vægt og gråskimmel være.

Dette store billede giver imidlertid primært den generlle retning på overordnet plan. Der er masser af plads til individuelle forløb, så detaljerne må vi selv have styr på. Planen er at måle druerne i vores egne parceller igennem sidst på ugen.

Kvaliteten af druerne ser i øvrigt strålende ud, og hvornår har man også hørt andet fra Champagne? Den står som altid sin første prøve, når vi har de første 2011-vine i prøveglassene en gang efter nytår. Der er længe til. Senere på ugen bliver høstdatoerne lagt endeligt fast, vi kan samle kræfterne om den kommende vinhøst.

 
Posted by Picasa
Chardonnay-druer, den 9. august 2011.

No comments: