24 August, 2011

Test: Fra u- til i dén grad klar

 
Posted by Picasa
Chardonnay-række ved Verzy. I år lader især de grønne druer vente på sig.

Vi har nu to forhold i hovederne.

Det ene er druernes modenhed. Det andet gråskimmelsens fremmarch.

Alain og vores unge praktikant målte sig tirsdag igennem samtlige vores parceller. Så modne er de:

  • Loisy-en-Brie: Nedre parcel - Chardonnay: 8,12
  • Loisy-en-Brie: Øvre parcel - Chardonnay: 7,42
  • Soulières: 7,8

  • Loisy-en-Brie: Nedre parcel - Pinot Meunier: 8,52
  • Loisy-en-Brie: Øvre parcel - Pinot Meunier: 9,62
  • Soulières: 9,5
Måske scanner I bare tallene uden at tænke nærmere over dem. Men det kan også være, at I tænker: Det var da egentlig en pænt stor forskel mellem Chardonnay og Pinot. Til jer kan jeg kun sige bingo. Tallet udtrykker potentialet for alkohol efter den første gæring, og vi begynder at være tilfredse lige efter de 9. Komplicet kombi Forskellen gør det vanskeligt for os at levere begge druetyper i god tilstand. Pinot Meunier på over 9,6 skal plukkes nu, vi kan bare håbe på, at de er noget værd på lørdag, hvor vi angriber dem.

Vi kan omvendt ikke bare fremskynde høsten, for Chardonnay-druerne er slet ikke klar, og vi har brug for at afvikle vinhøsten over en uge, der hænger sammen. Næsten alle vores folk kommer rejsende langvejs fra, og kan ikke bare sendes hjem og kaldes på arbejde igen tre dage efter.

Andre går med de samme besværligheder. Tal fra to nærliggende større landsbyer varierer fra 7 til 10. Altså rimelig umodent til tæt på alt for meget. Ikke fordi det nødvendigvis er noget problem. Det kommer an på, hvordan ens parceller er placeret, samt hvordan man selv organiserer vinhøsten. Men det er usædvanligt med så stor forskel.

Avisens første høstartikler taler blandt andet om at denne vinhøst vil være hurtig - jeg formoder, det er for at få noget godt ud af Pinot-druerne, mens tid er. Men også om, at det vil være nødvendigt at sortere klaserne. Det vil sige sortere dem med gråskimmel fra.

Samme fornemmelse har vi efter dagens besøg i Pinot-parcellerne. Det meste er selvfølgelig fint og flot lige nu, men fem dage er lang tid, når skimmelen først breder sig. Resten af løbet er imidlertid Vorherres nu. Vi andre må vente med at sætte turbo på, til vi sidder i rækkerne lørdag morgen.

No comments: