20 August, 2011

Sol skal give det sidste sukker

 
Posted by Picasa
Chardonnay-klaser på skråningerne nedenfor Verzy. Den 20. august 2011.

Solen skinner højt og smukt. Varmen hænger mellem vinstokkene, og ingen ved deres fulde fem arbejder før sidst på eftermiddagen.

Det har sidste weekend før vinhøsten, og lyset og varmen vil sende de vindruer, der mangler det sidste skud energi længere frem mod det optimale indre miks af frugtsukker og syre. Den seneste generelle måling viste 8,0% vol for Chardonnay og 8,4% vol for Pinot Noir, og det skal over de 9% vol.

Klaserne mangler dermed det sidste sukkerpift. Men weekendvejret har sat alle sejl til for at levere varen. Som bestilt, som det plejer: Meget ofte slår kedeligt vejr om i det skønneste sensommervejr i dagene før høststart.

 
Posted by Picasa
Pinot Noir-klaser ved Verzenay. Den 20. august 2011.

Lokkende blåsorte bær
Lørdag formiddag smuttede jeg ad den bumpede vej gennem vinparcellerne fra Verzy og over på den anden side af Verzenay. Om muligt endnu mere stenet end den plejer. Et levn fra sommerens regnvejr, der sine steder skyller sten med sig ned fra parcellerne.

Pinot-klaserne er den rene fryd at skue. Eferhånden ret generelt klædt i den blåsorte, vi helst ser. Jo sortere jo bedre. De er meget store i år. Men regn og varme er kommet i behagelig vekslen, og de kan bære det, ser det ud til.

På tirsdag begynder Verzy, på torsdag følger Vertus, og vi har besluttet selv at tage fat på lørdag.

Fælles for os alle er:

  • Vi kan plukke 13.600 kilo druer per hektar (kg/ha).
  • Vi må tappe vin svarende til 10.500 kg/ha på flaske efter nytår.
  • Vi må gemme vin svarende til 3.100 kg/ha som individuel reserve(højst 10.000 kg/ha).
  • Vi må desuden tappe vin svarende til 2.000 kg/ha fra vinhøsten i 2010.

Den individelle reserve er en tank med vin, som vi med særlig tilladelse kan få lov til at bruge til at lave champagne. Det kan f.eks. være et generelt grønt lys til alle, hvis salget er meget højt i forhold til lagerbeholdningerne. Men det kan også være en hjælpende hånd, hvis vinstokkene har frosset. I dette tilfælde går manøvren ud på at forny reserven. Den ældre del kommer med i produktionen og en ny del sættes til side.

Nå, men det giver os jo alt i alt 12.500 kg/ha at lave vin og siden champagne af. Nok til nogle tusinde flasker, da der skal cirka 1,2 kilo til 75 cl champagne. De fleste af vores druer er imidlertid stadig bundet af flerårige kontrakter, så også efter denne vinhøst vil vi stadig kun sætte vores egen etiket på nogle få nogle tusind flasker.

No comments: