22 August, 2011

Løvets biologiske tid

 
Posted by Picasa
Pinot Noir-løvet i Montagne de Reims er i færd med det første farveskift. Den 20. august 2011.

En veninde sad forleden i vores gård og undrede sig.

Godt fem år har det taget at dække det meste af den meterhøje og ret kedelige mur til naboen med arkitektens hurtigtvoksende trøst, og for tiden er forskellige højrøde nuancer ved at sprede sig ud over de før så sommergrønne blade.

Om ikke det er tidligt? ville hun vide. Joh, det er det vel, svarede jeg. Men ved nærmere eftertanke er farveskiftet vist stort set godt nok. Det væsentlige er ikke datoen i kalenderen - den er nok nogle uger tidligere end almindeligvis - her handler det om biologisk tid.

Vinløvets rødmen dukker almindeligvis op i dagene tæt op under vinhøst. Det er dér, hvor druerne har den normalt optimale balance mellem syre og sukker. Det er der, hvor vinstokkens årlige vækstcyklus er fuldendt: Frugten er klar. Derefter går det mod den passive vintertilstand.

Som de almindelige vinstokke har også jomfruvinen været tidligt i gang i år, og derfor har den også gennemlevet det meste af sit år. Den naturlige følge er, at løvet rødmer. Til helt almindelig biologisk tid. Så gør det ikke noget, at kalenderen i år viser august i stedet for september.

Mit håb er til gengæld lysegrønt: Måtte den i år få lov at bevare sit skønne røde løv i rigtig lang tid.

 
Posted by Picasa
Så rødt er arkitektens trøst, på fransk vigne vierge eller jomfruvin, allerede nu.

4 comments:

Lavendel said...

Hej Sol - tak for din hilsen, jeg klarer mig så nogenlunde. Ikke alle dage lige godt, men ca va, ca va...kan ikke lige finde det rigtige tegn :-)
På vej til Méjannes overnatter jeg i et sted e. Frankfurt for så at køre ind over metz, tror jeg og tage den lige vej derned. Hjemover overnatter jeg i Dijon....og så må vi se.kh

Sol said...

Hej Lavendel,
Du er velkommen, hvis det passer.
Jeg håber, du får et dejligt ophold.

Lavendel said...

Tusind tak, forøvrigt er det da en Rådhusvin, du har - Arkitektens Trøst ser anderledes ud.

Sol said...

Der kan man bare se. Det er godt med en havekyndig indover i ny og næ. Jeg troede, det var den samme. Men rådhusvin lyder unægtelig mere prætentiøst. God tur.