07 January, 2011

Mudderbad i gaden

 
Posted by Picasa
Vores gades regnvandsfos - kun vandførende dele af året - kan nedskylle lidt af hvert. Druekurven her hører til den mere pittoreske form for skidt. Hvorfor smider folk deres lort i skoven i stedet for i de opsatte affaldsspande?

Regn i Montagne de Reims er ofte en imponerende affære. Torsdag aften dog lovlig tæt på, syntes vi.

Det regnede i stride strømme dagen lang. Pludseligt ved 18-tiden lød regnen anderledes, og da vi fik slået porten op, fungerede afløbet ikke for den underjordiske kilde, der løber ned fra skoven under naboens grundog vejen mod en mindre parkeringsplads. Herfra bliver dens løb åbent, og det burde på en aften som denne fremstå som en decideret fos af muddervand.

I stedet stod vandet 20 centimeter højt og mudret i den hulning, vejen har lige ved vores hus, og højden steg hurtigt mellem husvæggene trods dens stejle fald længere henne. Jeg glædede mig endnu engang over, at vores hus ikke er bygget i en hulning som visse af de gamle nabohuse. Den slags forhold overvejde vi ikke da vi købte hus for nogle år siden.

Vi ringede til borgmester og brandmænd, og så ellers i gaden med den store kost for at prøve at få gang i afløbet. På landet kan man lige så godt lære at klare sig selv. Borgmesteren stillede straks - det er en fantastisk detalje ved de franske minikommuner, at der rent faktisk er et ansvarligt menneske, der stiller op ved siden af en selv. Brandmændene var mindre tilbøjelige til at forlade deres lune kaserne. Men vi ved fra nevø David, der også er brandmand, at han af og til tilbringer dage eller nætter med at rydde op efter lignende oversvømmelser, så vi insisterede på hjælp, til de kom.

Vand fra regn og smeltet sne
Den megen regn har i kombination med store mængder smeltet sne fået Météo France til i dag at sende advarsler om forhøjet vandstand og risiko for oversvømmelser i flere nabodepartementer.

Også langs floden Marne står de omgivende arealer under vand. Andre år har det set sådan ud, og det gør det også i år. Det er blot et vanskeligt at sted at standse for billeder.

Lignende oversvømmelser forekommer efter hvert tilsvarende regnvejr. Kraftige strømme af vand skyller jord fra toppen, ned gennem vinmarkerne. Mudderspor på vejen afslører vandets løb, der kan blive så kraftigt, at det river vinstokke med sig ned. For eksempel i Aÿ en sommer.

Første gang med vand i gaden
Naboerne fortalte her til morgen, at de aldrig har set noget lignende i gaden, og den ene dækker ellers aldermæssigt de seneste to generationer. Det undrer mig.

Ifølge naboerne skyldes problemet arbejdet i skoven. Når folk med skovningsret fælder træer og rydder buske, kan det ændre vandets løb. Det meget stejle fald fra skoven giver vandet en kraft, der river alt med sig på sin vej ned. Når afløbet ikke fungerer korrekt, står vandet snart i gaden.

I mine første år i Verzy fandt jeg de åbne rendestene grimme. Nu forstår jeg bedre, hvorfor de er praktiske. De leder da i hvert fald både vand og det revl og krat, det river med sig, væk. Og så glæder jeg mig over, at vores hus ikke ligger i nogen form for hul, for selvom syndfloden fra skoven ikke tit slår vejen forbi os, er det ærgerligt, hvis det sker lige den dag, hvor ingen er hjemme til at ringe 18.

Regnen fortsætter i øvrigt i dag.

No comments: