04 July, 2009

Ødelæggelser i Aÿ efter nattestorm

Lyn af den type, der oplyser en overraskende stor del af nattehimlen i overraskende høj grad, flashede henover vores hoveder natten mellem torsdag og fredag. Men derved blev det også på vores side af bjerget. Tordenen og den efterfølgende tummel hørte jeg aldrig. Den væsentligste del af uvejret befandt sig på den anden side af vores bjerg, Montagne de Reims, hvor den har lavet masser af ravage.

Især byen Aÿ er ramt af ødelæggelser. Men også nabokommuner som Avenay-Val-d'Or og Mareuil-sur-Aÿ, Damery og Épernay er kommet til skade i nattens voldsomme uvejr. 200 huse er berørt, især i Aÿ, hvorfra der er rapporter om vand i husene i en højde på op til 1,2 meter, og bjerge af materiale fra vinmarkerne blokerer gaderne.

Også vinmarker er ramt. Både af hagl, der visse steder helt eller delvist har ødelagt op til 30 procent af bærrene, men også af vandstrømme, der kan være meget ødelæggende, når en masse vand falder meget hurtigt, og det hele strømmer ned af stejle skrænter. På visse af huset Bollingers vinmarker i Aÿ - nogle er meget stejle - har sådanne vandstrømme revet vinstokke med sig ned. Nogle hektar er alvorligt ødelagt, skriver l'Union.

For andre vil regningen lande i løbet af de næste dage. Tidens stærke varme kombineret med voldsom regn er en perfekt cocktail for vinskimmel - mildiou, der er en af de tre svampesygdomme, der er blandt vinbønders store fjender.

No comments: