15 May, 2007

Frankrigs mindste vingårde

 
Posted by Picasa
En af de selvstændige vignerons i Soulières har sine parceller på skråningerne ned mod Vertus i Côte des Blancs.

Min svigermor lå inden pensionen lunt i mellemklassen med sine tre hektar vin. Den gennemsnitlige vinbedrift i Champagne udgør nemlig bare 2,72 hektar. Dette beskedne areal gør områdets bedrifter til de mindste indenfor vin i Frankrig.

Og så er der endda langt fra de største på flere hundrede hektar til de mindste på mindre end en halv, som omfatter en tredjedel af bedrifterne. 15 procent råder over en halv til en hel hektar. De fleste af disse ejere er deltids vinbønder. Jeg arbejder på at opnå samme status i øjeblikket.

En tredjedel i mellemklassen
En anden tredjedel af ejerne råder over mellem tre og ti hektar. Endelig ejer en stor femtedel - 22 procent - mere end 10 hektar. I denne gruppe befinder nogle af de større og mindre champagnehuse sig. Firmaer som Veuve Clicquot-Ponsardin (LVMH) og Louis Roederer ejer således rigtig mange hektar.

Vi dyrker selv en smule mere end en hektar, og hører derfor til blandt de ret små. Man regner med at skulle op på mindst en hektar - gerne mere - for at kunne leve af sine druer.

Vores to parceller - en til Alain, en til mig - tilhører de knapt 300.000 parceller, som udgør Champagnes omkring 32.000 hektar vin. Bedrifterne i departementet Marne er de mindste med i snit 2,45 hektar og lidt større i departementerne Aube - 3,62 hektar i snit - og Aisne - 3,65 hektar i snit.

Tallene er de seneste, officielle tal fra landbrugsstatistikken Agreste, og de er fra efteråret 2005.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: