18 May, 2015

Hinandens og komitéens kontrollanter i Soulières


Hvis du har besøgt os i vinen, har du helt sikkert hørt os fortælle om Champagne-lovene, mens vi sammen kigger på en vinstok eller to her i Les Crochettes-parcellen.

Hvis du ikke har besøgt os, har du måske hørt om dem alligevel. Lovene.

De er både mange og særdeles detaljerede.

Kontrol og sanktion
Nu er en lov - eller mange - ikke så meget værd, hvis den ikke bliver holdt. Derfor kan det være nødvendigt at kontrollere.

Hvis kontrollen afslører slendrian, bliver muligheden for sanktion væsentlig. Især da i Frankrig, hvor pisk og gulerod lever i bedste velgående. Især pisk.

Champagne-lovene - måske kender du dem bedre under det officielle navn: AOC-reglerne - er derfor selvfølgelig beskyttet af både kontrol og sanktion.

Tirsdag er det vores tur.

Hinandens kontrollanter
Den kontrollerende myndighed - Comité Champagne tidligere kendt som CIVC - har meldt sin ankomst til landsbyerne Soulières og Loisy-en-Brie.

Meningen er, at vedkommende i selskab med de lokale vinbønder spadserer vinparcellerne igennem for at se, at der er styr på sagerne. Vi skal med andre ord vurdere hinandens arbejde.

Nu skal der jo være ret meget udu i arbejdet, for at man spotter det under en spadseretur. Hvis parcellen ellers er passet, skal man kigge grundigt efter for at få øje på de detaljer, der gør forskellen. Antallet af knopper, grene og så'n.

Glemt parcel
Sidste gang nogen kan huske kontrol i Soulières var i 1980'erne. Måske. Det fortaber sig.

Dengang fandt de en parcel, der slet ikke blev passet dét år. Ved et uheld, formoder jeg. Ejere kan bo helt andre steder og ikke ane det mindste om noget, der har med vinproduktion at gøre. Så hvis ingen har jobbet med at passe planterne, sker der ikke noget.

I Soulières er vi for tiden kun fire firmaer, hvis aktivitet er at dyrke druer, men der er langt flere parceller. Som tilhører folk, der bor andre steder.

Det bliver vi altsammen meget klogere på tirsdag.

Hvorfor alt det halløj? I sidste ende for at få så gode druer ud af anstrengelserne som muligt, og de forskellige AOC-regler er dem, der skal sikre det resultat.

For de bedste bobler. Hvem vil ikke gerne det?

No comments: