24 May, 2015

Champagne nærmer sig Unesco-drømmen



Champagne er måske kun nogle uger fra endelig at få det blå stempel som Verdensarv.

Fra Danmark finder man historiske steder som Jelling-stenen, Roskilde Domkirke og Kronborg og naturområder som Stevns Klint og Vadehavet på Unescos liste.

I Frankrig er der en hel del flere. Alene i Reims har vi tre.

Men altså endnu ikke det geografiske Champagne med dets historiske vinområder og -landsbyer, en 300-årig, teknologisk udvikling af den lokale, mousserende vin, udvilingen af appellationen, der var blandt Frankrigs første, og den arkitektoniske arv fra 1800-tallet i form af produktions- og repræsentationsfaciliteter som f.eks. på Avenue de Champagne i Épernay, de gallo-romerske kalkstensbrud i Reims og meget mere.

Valoriseringen
Der skal noget til at blive optaget på listen over kulturens og naturens højdepunkter på planeten Jorden.

Blandt andet skal man kunne præsentere sin sag godt. Det vil sige tydeligt forklare, hvorved man bidrager med noget særligt.

Hvad der er indlysende for én selv og landsmænd, er det ikke nødvendigvis for folk fra den anden ende af kloden.

Dæmrer det for Champagnes Unesco-drøm? Ja, den slags billedtekster burde være forbudt, for en sikkerheds skyld, men jeg kan beklageligvis ikke nære mig, og der er intet filter til at stoppe det. Undskyld.

Kriterierne
Champagnes dossier har udgangspunkt i følgende tre af Unescos kriterier:

3) at være et unikt eller exceptionelt vidnesbyrd om en kulturel tradition eller civilisation, der lever eller er forsvundet.

4) at tilbyde et enestående eksempel på konstruktioner, arkitektur, teknologi eller landskab, der illustrerer en eller flere betydningsfulde perioder i menneskets historie.

6) at være direkte eller konkret tilknyttet begivenheder, levende traditioner, idéer, tro eller kunstneriske og litterære værker med en universel og enestående betydning

Se resten af kriterierne her.

Stor forventning
I begyndelsen af juli skal Unesco-projektets hovedkræfter så præsentere Champagnes ansøgning for anden gang. Det foregår i Bonn.

Der er på forhånd store forventninger.

Ikke mindst siden den 15. maj, hvor den internationale organisation ICOMOS' anbefaling af Champagne blev kendt.

Sådan en anbefaling anses som et vigtigt skridt på vejen.


Avenue de Champagne i Épernay lige efter Tour-starten, juli 2014. I bygningerne langs med avenueen er der produceret milliarder af flasker champagne i flere 100 år, og de nyeste ligger i kilometervis af kældre blandt andet under brolægningen.

Ikke alene i kampen
Nu er Champagne ikke helt alene i verden med sine Unesco-drømme.

Første omgang tabte man til minefolket i Nord.

Denne gang er der 38 andre konkurrenter herunder Rioja i Spanien og Tequila i Mexico.

De 21 Unesco-ambassadører, der afgør sagen, kommer fra Algeriet, Colombia, Filippinerne, Finland, Indien, Jamaica, Kazakhstan, Kroatien, Libanon, Malaysia, Peru, Polen, Portugal, Qatar, Senegal, Serbien, Sydkorea, Tyrkiet, Tyskland og Vietnam.

I Champagne mener man, at et Unesco-stempel vil gøre regionen mere populær for turister. Men det vil uden tvivl også yderligere blåstemple de bobler, som det hele handler om.

Tidligere historier om Unesco-processen

No comments: