26 April, 2013

Så lyserødt et punkt

 
Posted by Picasa
To dages sommer og hvad har vi så?

Knopperne har vokset sig større og større gennem de seneste 10 dage. De tidligste af dem er lige på nippet til at folde det første blad ud. De andre kan snart følge efter med de over 20 grader, vi har haft i to dage.

Se hvor fint og ordentligt bladet stadig er rullet sammen. De lyserøde striber er kun fremme på det helt tidlige stadium. Den sprøde lysegrønne vil titte frem måske allerede i morgen.

Torsdag i vinen klatrede temperaturen et stykke over de 20 grader, og det kan vinen godt lide. Det kan vi også, selvom risikoen for nattefrost ikke er slut før midt i maj.

Frisk alder
Vi fejrede de to dages sommer med en flaske Selection årgang 2000, og hvordan var så den? 13 år gammel, og stadig på syre såmænd. Men syre på den behagelige og friske måde, hvor man begynder med at undre sig over, at den kan være ungdommelig efter alle de år. Bagefter ved man, at der ikke er noget hastværk for dens 18 kolleger i kælderen. Men det kan jo være, at vi ved en fejltagelse kommer til at åbne den 19., der har forputtet sig, for tidligt.

Frisk vil sige, at champagnen i høj grad har samma karakteristika som sine meget yngre kolleger, blot er både de enkelte dele og deres syntese mere rund og harmonisk. De har tydeligvis talt sammen i længere tid. Og lykkeligvis er der stadig rigtig mange gode emner, som de ikke har taget fat på endnu. Vi kan godt smage, at champagnen har år på bagen, fordi den har en dybde bag friskheden, men det er på en ung måde, der er særdeles lovende for de få flasker, vi har tilbage. År 2000 var sjovt nok ikke et år, der var nogen forventninger til. Derfor har vi ikke gemt flere flasker.

Champagne er fuld af overraskelser, både ude og inde. Men nu bladene da endelig, og de er skyllet ordentligt ned. Det er altid godt med en fejring, inden vi skal til at følge udsigterne for nattefrost i mindste detaljen. Færre uger end normalt på grund af det kolde forår og den sent udviklede vin. Første blade lige før første maj.

No comments: