21 April, 2013

Den stadigt rituelle forvirring

 
Posted by Picasa
En af forårets opgaver er at forvirre sommerfuglehanner nok til, at de ikke finder mage.

Den seksuelle forvirring går ud på at fylde små plasticbeholdere med kunstigt hormon - feromon - og anbringe dem i vinrækkerne.

Middel mod larver
Stoffet lugter ligesom sommerfuglehunner, og hvis der er nok af det, forhindrer det sommerfuglehannerne i at møde hunner. På den måde kommer der hverken æg eller siden de larver, der skader i vinrækkerne. Ikke mindst, når druerne vokser gennem sommeren. Larverne finder næring inden i druerne. De kan faktisk perforere dem, og det giver os for alvor ballade. Saften kan løbe ud af bærret og værre endnu svampesporerne kan trænge ind.

Vi er med andre ord virkelig ikke interesseret i at huse de larver. Derfor er vi da også med i systemet på alle tre lokaliteter.

Kritik af system
Denne vinter har vi imidlertid hørt flere kritisere systemet. Det virker ikke, siger de, og har derfor tænkt sig at stoppe. Ingen vinbønder leder efter arbejde, der er overflødigt.

Vi er foreløbig med. Men det er klart, at kritikken lejrer sig, og er en, vi vil spørge videre på. Men jeg vil nu rigtig gerne også læse, at det ikke virker, før vi overvejer at stoppe.

En tredjedel er forvirret
Mon ikke også andre har det sådan. Foreløbig har jeg i hvert fald denne april set folk anbringe de små plasticbeholdere - som vi fjerner igen, når vi beskærer - flere steder i Montagne de Reims, i forskellige områder i Côte des Blancs og også lige oven over, det er nemlig hos os, i Soulières og omegn.

Omkring en tredjedel af vinrækkerne i Champagne er seksuelt beskyttet.

Læs mere om den seksuelle sommerfugleforvirring: 2012, 2011 og 2010.

No comments: