07 April, 2013

Champagne-tyverier er blevet almindeligt

 
Posted by Picasa
For nylig blev den kendte champagne-mager og vinbonde Jacques Selosse bestjålet. Flere tusinde flasker færdig champagne og desuden etiketter og halskraver forsvandt i løbet af natten fra faciliteterne i landsbyen Avize.

Han var det mest kendte offer, men ikke alene.

I Ambonnay blev en anden vinbonde samme uge lettet for en varevogn, fyldt med champagne, der var pakket til afgang næste dag.

Tyverier i Champagne er blevet almindelige. Hver uge bringer sin historie. Kun den letsindige er ikke forsikret i alle ender mod alle former for tyveri.

Det eneste usædvanlige er sådan set, at en kendt vinbonde ligefrem står frem i medierne og forklarer nærmere. I dette tilfælde giver det god mening.

Sjælden flaske
Jeg har tidligere fortalt, hvordan vi selv aldrig har flere folietoppe liggende, end vi hurtigt får brug for, og det er netop som en enkel måde at imødegå risikoen for tyveri. De rammer alle slags'er. Store og små. Kendte og ukendte.

Folietoppene bruger skumle personer til at gøre deres eventuelle ulovlige champagne lovlig. Toppen beviser at fransk skat er betalt. Vi har kun adgang til at købe et antal, der modsvarer det antal flasker, vi har haft lov til at producere. For et års tid siden blev et meget stort antal toppe stjålet hos en af producenterne i Champagne.

Selosse bruger sorte flasker, så det bliver ikke helt let for tyvene at bruge de stjålne etiketter. For en sikkerheds skyld har han fortalt om tyveriet til forskellige medier, og dermed formentlig kunnet stoppe eventuel misbrug af sit gode navn på den led.

Ulovlig champagne
Hvordan undgår du så at købe ulovlig champagne? Mit gæt er, at risikoen er størst i Frankrig. Gode indikatoer på lusk i affæren: Alt for billigt eller alt for lurvet.

No comments: