12 July, 2011

Sommerferien i Champagnes landsbyer

 
Posted by Picasa
En malerisk krakeleret ejersten ved en snoet vej gennem vinmarkerne mellem Verzy og Verzenay i Montagne de Reims.

De fleste turister i Champagne når aldrig længere end Reims og i bedste fald champagnens hovedstad, Épernay. Men i bil er der altså ingen vej udenom det mellemliggende land. Ud og finde milepæle, de såkaldte bornes, der viser hvem, der ejer hvad.

Det er jo her ude på landet, det hele kommer fra: De mange flasker champagne i de flere hundrede kilometre vinkældre under de to byer er fyldt med vindruer, der er født, vokset og plukket i de knapt 35.000 hektar vingård mellem Reims og Épernay, syd for Épernay og i det sydlige Champagne omkring byerne Troyes og Sézanne.

Godt 400 landsbyer ligger i de i alt fem vinområder, og mange af dem er som taget ud af Tour de France. Søvnige. Med rådhus, bager og bar omkring byens centrale plads. Monument for byens døde sønner - med fransk flag og blomsterkrans den 14. juli, hvis nogen kommer forbi på Frankrigs nationaldag - og mange af dem har også et kommunalt sæt med borde og bænke med udsigt over landsbyens hektarer med vin, og her kan man anbringe sig selv og sin madkurv og tilbringe en tid omgivet af landets dybe, stille ro.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Fokus på vinen eller på landskabets monumenter? Møllen ligger lige udenfor landsbyen Verzenay i Montagne de Reims, mirakuløst sådan set for den har gennemlevet Første Verdenskrig.

For mig virker det klart bedst at sidde en rum tid. Først da begynder Champagne-landets finere detaljer at tegne sig. Men derfor kan man jo godt tage en bid brød til samtidig. Især hvis man køber den hos bageren i Sillery.

Hvor er de så, bænkene?
Kør for eksempel fra Reims mod Épernay eller modsat, drej fra mod landsbyen Villers-Allerand og kør af champagneruten mod Ludes og Verzy. I kan køre hele vejen rundt om bjerget gennem Ambonnay, Bouzy og Louvois, hvor I kører gennem skoven tilbage mod Ludes, og så er I tilbage på vejen mod Reims. Langs denne rute vil I møde talrige borde og bænke med dejlig udsigt over Champagnes vinmarker.

I kan også prøve Vallée de la Marne. Enten den mildt sagt fantastiske udsigt fra kirken i Mutigny eller helt tæt på floden Marne ved f.eks. Damery.

Côte des Blancs syd for Épernay har også sine steder. For eksempel på skrænten oven for landsbyen le Mesnil sur Oger eller vores bagland, Vertus, der - så vidt jeg husker - har kommunale bænker på den grønne esplanade, der er anlagt i stedet for landsbyens tidligere bymur. Kommer I tirsdagen morgen er det sværere at parkere, men til gengæld er det et rigtig godt marked, og taler I ikke fransk, skal de handlende nok finde ud af det alligevel. De vil helt sikert spørge, om I er englændere. Her kom jeg hver tirsdag med min svigermor, da jeg lige var kommet til Frankrig for godt otte år siden.

Frokosten bør selvfølgelig skylles ordentligt ned med et godt glas af den lokale drue. Det finder I nemt, der er lokale nok at handle med. Mon ikke det kan lade sig gøre at få fat i en kølet flaske, hvis man forklarer sin idé? Ellers må man holde sig til en flaske Coteaux - den lokale rød- eller hvidvin - og den er glimrende som let frokostvin.

Har I glemt at få glas med, begiver I jer mod landsbyens leverandør af alt godt til arbejdet i vinen. Den slags steder hedder "Appro Champagne", "La Vigneronne" og lignende, og kan ofte kendes på blandet indhold helt ude på gårdspladsen. Her er alt fra ståltanke, over opstammede roser til gipsfigurer til udsmykning af gården. Indendøre finder I værktøj, gummistøvler, ubrugte korkpropper i store sække og alt muligt andet til produktion af vin. De har også glas. Køb de såkaldte blidahs, som er det lokale glas til større fester. Det er højt og smalt og uden fod og rummer seks centiliter. Meget handy i det fri.

Rigtig god dag.

Her er smagsprøver fra nogle af landsbyerne:

Vertus

Oger

Verzy

Villers-Marmery

Verzenay

Soulières

Udsigt over Bouzy og omegn

 
Posted by Picasa
Kig mod møllen i Verzenay fra vinmarkerne mellem Verzy og Verzenay, den 18. oktober 2009.

No comments: