10 July, 2011

De første farveskift

 
Posted by Picasa
En drueklase modner ujævnt. Denne stammer fra årgang 2010.

Utroligt, men sandt: Druerne er begyndt at skifte farve. Nogle af dem, og sikkert kun ganske få. Men vi har altså hørt, at den såkaldte véraison-periode er i gang nogle steder. Når bærrene begynder den endelige modning, stopper samtidig vinplantens indtil da rimeligt voldsomme vækst.

I dag var jeg selv i Rilly-la-Montagne, hvor jeg blandt andet kiggede drueklaser i to forskellige parceller på lige så forskelligt stadium. I den ene var klaserne endnu ikke lukket. I den anden var bærrene store nok til at lukke klasen helt. Men også her i Verzy ved jeg, at der er flere dages forskel mellem landsbyens øvre og nedre parceller.

Lukkede klaser
I vores vinmarker er klaserne også lukkede nu. Palissagen er helt slut - og mener i al beskedenhed, at vi har gjort et bedre arbejde end de to parceller, jeg så i Rilly-la-Montagne, man har vel lov at være tilfreds med egen indsats, og jeg kan altså godt se forskel nu - og der mangler nu blot en enkelt traktortur, før toppe og sider er klar til ferie. Vi venter ikke mere vækst. Kun farveskift.

Foreløbigt er det ikke os, der har set de første violette strejf spætte bærrenes ellers gennemført syregrønne kulør. Men noget, vi har hørt i farmershoppen, på syndikatet (vinbøndeforeningen, hvor vi køber flaskernes toppe) eller et tredje sted. Der hvor man mødes og udveksler, mens man venter.

Det kan godt betale sig at bemærke småsnakken, for den formidler af og til gode iagttagelser og erfaringer på det helt grundlæggende plan. Så kan vi altid selv supplere med den mere kvalificerede viden bagefter.

No comments: