25 December, 2010

En landsby i Champagne: Villers-Marmery

Velkommen til Villers-Marmery.

Ganske kort er den en af Montagne de Reims små vinbyer. Den ligger på plateauets østlige skråninge med cirka 20 kilometer til Reims på den ene side og ditto til Chalons-en-Champagne på den anden. Med godt 500 indbyggere har landsbyen kun et bagerudsalg og en lille restaurant tilbage. Læs mere på kommunens egen hjemmeside eller som wiki. Luftfotos.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
Vinkooperativet i Villers-Marmery holder til i denne statelige bygning. En typisk repræsentant for bybyggeri på disse kanter fra for godt 100 år siden.

Og er det ikke som om at man ranker rynker en anelse mere, når man skrider ind i sådan en bygning nydelig pakket bag en stenmur og en gedigen, grøn jernlåge?

 
Posted by Picasa
Et fint eksempel på at man også i den mere moderne udsmykning gør sig umage. Man kan lave skilte på mange måder, der er nemmere end disse, let naive druebærere. Men jeg synes bestemt, disse fine og kulørte fliser bidrager til at krydre min dag og mit blik på en måde, jeg værdsætter.

 
Posted by Picasa
Hvorfor blot bygge en kvist, hvis man i stedte kan konstruere et tårnværelse, der ikke står tilbage for for eksempel Dordognes middelalderborge.

 
Posted by Picasa
Vi er i området for La Grande Guerre. Et af dem. Rundt omkring i Montagne de Reims lægger landsbyer eller blide bakkedrag jord til krigskirkegårde. Også Villers-Marmery, hvis nydelige lille parcel på en måde er til at leve med. Tabstallet er humant, hvis ordet ellers overhovedet giver mening i forbindelse med krig. Her i området og i departementet Meuse lige ved siden af Marne er der også kirkegård med titusinder og hundredetusinder af døde og der slår min hjerne helt fra, og der er kun gru tilbage.

 
Posted by Picasa
En rose er ingen rose uden torne. Men denne repræsentant for sin art er alligevel imponerende. Roserne er et gammelt trick. Man planter dem i randen af sin vingård for at få et enkelt, visuelt mål for sundhedstilstanden her. Roser og vinstokke rammes af nogenlunde samme sygdomme, men roserne før vinen, og på den måde kan man tydeligt se, når der er problemer i vente. I dag er roserne primært dekorative.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Vinmarkerne her ligger langs de godt to kilometer landevej mellem Verzy og Villers-Marmery.

No comments: