29 June, 2009

Varme og væde fremmer vinskimmel

Sommerheden har for alvor installeret sig i Champagne. Det fremmer den almindelige tilfredshed, nærer de små smil såvel som de store, men desværre også den vinskimmel, som vi bryder os meget lidt om.

Det er da heller ikke mange dage siden, vi blev spurgt af en bekendt, der tager sig af drueleverancerne for et af de større champagnehuse i Reims, om vi har styr på den, le mildiou, og det mente vi nu nok.

Faktisk har vi selv ikke set de kedelige brune pletter, der, hvis de dukker op på vinbladene, er tegn på, at man er ramt. Hvilket adskillige er især omkring Dormans og den vestlige del af Marne-dalen samt den sydlige del af Aisn.

Det er årets tendens, der er skurken. Vejret har uge for uge gennem det meste af juni skiftet fra brat nedkøling over i stadigt varmere vejr, der udmunder i voldsomme tordenvejr og nedkøling påny. Nærmere tropisk end kontinentalt, forlyder det endog fra CIVC. Og netop vand på vinskimmelens mølle. Ikke mindst de 100 millimeter, der faldt i et af disse megaregndøgn.

Så meget regn har vores vinmarker næppe set, men vi kan godt spore tegnene. Visse steder er jorden skredet ned sammen med flislaget. Vandet har simpelthen skyllet ned gennem gangene sine steder for at flytte de mængder fysisk materiale.

Vinskimmelen er en forholdsvis ny svampesygdom i Champagne, som er dukket op sammen med det varmere vejr. Året 1997 blev således det år, hvor vinbønderne i Champagne måtte lære at behandle også denne svampesygdom, der angriber druerne, hvis den får lov.

CIVC har endnu ingen færdig vurdering af vinskimmelens foreløbige omfang.

No comments: