23 June, 2009

Uskøn krigsdans afløser diskret ballet

Dansen om kiloene bliver mere og mere edderspændt. Altså kvoten, den mængde vindruer, vi må sælge eller lave champagne af i 2009, og som direkte bestemmer champagne-vinbøndernes og dermed vores egen løn.

Bolden blev givet voldsomt op, da den belgiske ejer af Vranken, Pommery og Heidsieck Monopole-champagnehusene først på sæsonen foreslog 7.500 kilo druer per hektar som passende. Godt og vel en halvering i forhold til 2008, hvor kvoten godt nok også var høj med sine godt 14.000 kg/ha.

Der må være andre end mig, der skulle synke engang efter at have læst forslaget på avisen l'Unions lyserøde erhvervssider. Første sten i glashuset var dermed alt andet end diskret, hvilket ellers plejer at være champagnebossernes dyd par excellence.

Champagnebøndernes formand, Patrick le Brun (SGV) har dag også været ude og afvise. La Presidente for kooperativerne, Jocelyne Dravigny, der også sælger rigtig mange kilo druer, most og vin til champagnehusene, taler også med hvæsset stemme.

Det er deres medlemmer, der får lønnen halveret, hvis kvoten bliver sendt i knæ, sådan som champagnehusene ønsker det. De har kældrene fulde af flasker, der sælger langt dårligere på grund af den økonomiske krise. Modsat vinbønderne, der ganske vist sælger mindre men stadig ganske pænt.

Krigsdansen er nu også i den internationale vinpresse, se f.eks. i Decanter. Også Le Figaro har skrevet om de nedslående kiloudsigter for vinhøsten og om regionens champagnelagre, der med krisens ankomst er gået fra at være velspækkede til overfyldte.

En af vinbønderne i nærheden er normalt vores sikreste kilde til nyt om mangt og meget fra boblernes verden. En person, der synes overraskende velinformeret, længe før nyheden rammer avisen. Vi har set eksempler nok til at stole på vedkommendes kilder. Buddet lyder på 9.500 kilo per hektar, og det var allerede inden Paul-Francois Vranken smed sin sten. Vi får se.

No comments: