25 June, 2009

Tredje uges blomst

Vi har gennemført vores løft, og går nu og stikker fritgroende stængler på plads bag de sikrende wirer.

Planterne blomstrer på tredje uge, vejret har været både køligt og varmt, hvilket betyder, at stænglerne ikke vokser alt for hurtigt, og at blomstring og bestøvning kan trække ud. Men det går da mod enden nu. Vi ser de første bittesmå kugler i stedet for blomsterne, og det er disse kugler, der resten af sommeren vokser sig til vindruer.

Vejret, der altså nu på tredje uge følger samme mønster med nogle pænt varme dage efterfulgt af regn og af og til torden sine steder og brat afkøling, er ofte ikke særlig fantastisk under blomstringen.

Min målestok er sandaler, og det er i hvert fald tre år siden, at jeg har brugt sandaler så meget i juni måned. Helt tosset kan vejret ikke have været, eller også plejer det virkelig ikke at være noget særligt.

Stænglernes vækst passer forrygende. De vokser i et passende tempo, og vi når dermed at holde orden. Sådan er væksten åbenbart i år. Vores erfarne nabo siger i hvert fald også, at palissagen, som det hedder, forløber stille og roligt.

Vi når at rydde op i en parcel på nogle få dage. Her i den tredje uge er sideskuddene begyndt at vokse ganske meget. Fanden tager ved deres vækst, når vinstokkene har fået toppen klippet, og det gjorde Alain jo i sidste uge.

I dag brugte vi sådan set længere tid på at tjekke om skuddene var sideskud eller de rigtige skud med druer på, end på at stikke rigtige stængler på plads. Sideskud er grene, der er helt overflødige, og som vi derfor fjerner med hækkesaks.

Snart kan vi komme med et bud på bestøvningens succes.

No comments: