09 September, 2006

Høsten åbner med maksimal kvote


Klip, klip... en maksimal vinhøst er fløjtet i gang.

Klip, klip, klip... de første kommuner i Champagne er i gang med at høste druer, resten forbereder sig på en høst, der så alligevel er i gang nogle dage før vi havde regner med. Lige som sidste år. Selv begynder vi om en uge, og vi har aller en ekstra stor høst i vente.

Vi har fået en kvote på ikke mindre end 13.000 kilo druer per hektar, og det er den hidtil største, jeg har oplevet i de fire år, jeg har fulgt vinhøsten her. Sidste år var den så vidt jeg husker 11.500 kilo plus 1.500 til reserver, hvillket på godt dansk betyder, at vi plukkede samme mængde druer som i år, men kun fik betaling for de 11.500 kilo i første omgang. Resten afregnes efterhånden som de blokerede kilo bliver frigivet til produktion. En beslutning, der bliver truffet på officielt plan (INAO - den offentlige organisation under det franske landbrugsministerium, der bl.a. styrer kvalitetsbetegnelsen AOC, som champagne hører under).

Modsat den overvejende del af resten af Frankrig og såmænd også andre dele af den vinøse verden, så kan markedet for champagne indtil videre tilsyneladende ikke få nok. Salget får hovedet til at dreje rundt ("... font tourner la tête), som det hed i den regionale avis, l'Union, forleden.

Champagne sælger derudaf
Salget er steget ikke mindre end 8,8 procent i løbet af første halvdel af 2006. En ganske velvoksen vækst kan jeg vist godt tillade mig at sige, og derfor har man altså fra officiel side valgt at lægge ud med den maksimale kvantitative druehøst overhovedet.


Det meste af årets afgrøder vil blive forarbejdet til champagne med det samme. Her vinstokke ved Villers-Marmery i Montagne de Reims.

Det betyder, at vi i år ikke kommer til at plukke druer til reserver. Alt vil blive forarbejdet til vin og champagne med det samme.

Samtidig agter INAO at bede EU om lov til at få en større kvote. Vi kan med andre ord ikke bare høste flere druer, selvom vi har et marked for vinen. EU bestemmer i sidste ende, og det skal blive interessant at se, om embedsmændene i Bruxelles kan skelne mellem et marked for stille vin i mere eller mindre åben krise og et marked for vin med bobler i tilsyneladende ubrudt vækst.

De 13.000 kilo druer per hektar er nok til at fylde 360 millioner flasker champagne. Der ligger dog et par gæringer og lagring i mindst 15 måneder - altså flere år - før de første flasker vil blive sendt i handel.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: