06 September, 2006

Første mulige høstdag den 7.


Chardonnay ved Villers-Marmery i Montagne de Reims, 5. september 2006.

Så sent som i sidste uge talte man - naboerne, frisøren, sognepræsten, farmor og andre sædvanligvis velunderrettede kilder - om vinhøst omkring den 20. september.

Nu viser det sig, at de første kan begynde at plukke druer allerede fra den 7. september. Det drejer sig om de sydligst beliggende vinområder ved Sézanne godt 40 kilometer sydligere end vore parceller. Andre må vente flere uger. Der tegner sig dermed billedet af en yderst spredt høst, rent tidsmæssigt.

Endnu er datoerne for de enkelte kommuner ikke offentliggjort. Vi regner med at få besked for vores eget vedkommende på et møde på kooperativet i Vertus i morgen aften, den 6. september. Først derefter kan den endelige planlægning af årets begivenhed begynde.

Druerne måles
Vejret har artet sig smukt de seneste dage. Solskin og 30 grader Celsius har afløst august måneds endeløse regn, og varmen får sukkerindholdet i druerne til at stige hastigt.

Også botrytis'en - råd - er for opadgående. CIVC udsender flere ugentlige bulletiner, hvor vi desuden kan følge sukker/syreindholdet og alkoholpotentialet på departementalt plan. Men det er målinger indsamlet fra hver enkelt kommune, der afgør høstens startdato.

Nogle vinbønder foretager deres egne målinger. Vinhøstens start har et individ ingen indflydelse på, men f.eks. her i Verzy er der stort forskel på druernes beskaffenhed alt efter om de vokser øverst eller nederst på skråningen. Det er derfor vigtigt selv at analysere sine druer for at vide, om man skal høste først nederst eller øverst. De nederste rækker får simpelthen mere sol end de øverste.


Modne Chardonnay får et plettet skind.

Trods den rent vejrmæssigt meget svingende sommer og voldsomme haglvejr i juli måned er druernes sundhedsmæssige tilstand god. De er tunge, og der er godt 18.000 kilo at plukke per hektar.

De næste uger vil byde på et massivt indtog af de sæsonarbejdere, der skal plukke dem.

Frisøren har travlt allerede nu, siger hun. Tilsyneladende bestiller man tid hos frisøren i anledning af vinhøsten. For at præsenere sig ordentligt, formoder jeg. De nye farver og faconer er næppe for at klippe druer, svinge kasser eller lave mad til hele holdet. Jeg var slet ikke klar over dette, så jeg må også prøve at komme igennem høsttiden med hår-som-jeg-plejer... Til næste år må jeg være bedre forberedt.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: