23 September, 2006

Vores vinhøst er slut


Parcellen "Belles Feuilles" bliver plukket under høj septembersol.

Vinhøsten er slut. Jeg har oplevet den fra spindesiden; det vil sige fra udkanten af høstkokken Annies dampende kødgryder. I høsthusets køkken har jeg hørt den ene gæst efter den anden udslynge et "c'est de belles grappes".

Vores 10 drueplukkere og resten af holdet er af samme mening. Der er meget lidt råd i druerne, og selvom bærrene ikke er så store i år som sidste år, vejer klaserne stadig godt til.

Flest grønne druer
Syv dage varer høsten. Der vil være rigeligt til overs af de grønne Chardonnay-druer, også til trækfuglene, når de kommer om nogle uger. Lidt mindre rigeligt af Meunier-druerne men dog nok til at vi har opfyldt kvoten på 13.000 kilo per hektar.

Vores Esca-ramte vingård begynder tilsyneladende at give så meget mindre, at det kan mærkes. Endnu ikke på kvoten... det er opfyldt... men det er til at få øje på, hvor det bærer henad, hvis vi ikke gør noget.

Flot høstvejr
Vejret har været strålende. Sidste uges hedebølge gik heldigvis over. Det er knaldhårdt at plukke druer i en uge, og stort set det sidste, man har brug for, er at gøre det i 30 graders varme.

Morgendis, gråvejr, en let byge og temperaturer, der først i løbet af eftermiddagen når de 20 grader er at foretrække. Den eneste rigtig varme dag byder også på en i forhold til det normale vejr i Champagne ganske velvoksen vind, og det udligner varmen.

"Der er altid noget"
Vi har været ramt af flere ulykker. Gérard fik hold i nakken, og kunne - meget mod sin vilje - ikke køre druerne til kooperativet. I stedet trådte en anden gammel papi, datterens svigerfar, til.

Værre var det, at fire vinplukkere blev så trætte - to vistnok primært af solidaritet med de to andre - at de besluttede sig for at rejse hjem dagen før, det hele var slut. Det lykkedes at indkalde diverse venner og familiemedlemmer, og så sluttede høsten alligevel fredag aften som planlagt.

Gérard lod sig nu ikke slå ud: "Der er altid noget". Men det var trods alt første gang, at familien oplevede denne form for masseudvandring.

Ingen plukning på numsen
En af de lokale "store munde", der aflagde besøg i rækkerne allerede på anden dagen, udtalte efter at have set de to piger sidde på deres flade i hver sin række, at det ville hans kone aldrig have tilladt. Men hvad gør man?

Personligt kender jeg alt for godt tidspunktet, hvor ens krop bare ikke vil finde sig i at stå bøjet over vinstokkene, men allernådigst finder sig i at blive anbragt på bagdelen. At plukningen så går en hel del langsommere siger sig selv, for det tager længere tid at rykke fremad, når det foregår helt fra bunden.

Høsten fortsætter
Færdige blev vi dog. Som altid. Endnu er dog kun de tidligste landsbyer færdige. De første begyndte høsten den 9. september, de sidste er først begyndt denne weekend. Vertus, som vi jo hører til, er stort set færdig. Man ser nærmest ingen biler og traktorer med druer længere. Côte des Blancs-byerne Avize, Flere vinbønder i Verzy sluttede i dag... let genkendelige på båthornet i bund og vinkviste stukket ind bag vinduesviskerne.

Helt officielt slutter høsten først et godt stykke ind i oktober. Det er således alt for tidligt at sige noget generelt om årgang 2006.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: