Det er Catherine Bourson, vinbonde, og valgt for regionen Champagne-Ardenne for det yderligtgående højreparti, Front National, der har underskrevet, og samme Mme Bourson var også at finde i en mindre demonstration på Place Royale i Reims forleden.
Madame vil have lov at lave champagne af nogle flere af sine druer. Og forsikrer overfor l'Union, at hendes initiativ er fuldstændig apolitisk.
Ønsker flere reserver
I år var den officielle kvote vindruer 13.000 kilo per hektar. Forordnet på ministerielt plan. Sidder der flere bær på planterne, er der gratis servering til trækfuglene.
Catherine Bourson er ikke den eneste, der gerne vil have lov at klippe flere druer af og lægge dem - det vil sige den stille vin, man kan lave af dem - på lager i form af reserver. Så har man lidt på lager til næste gang med grosses gelées - den hårde forårsfrost, der nogle sjældne gange kan gå hårdt ud over potentialet.
Reserver, der ikke bliver fornyet i år, idet hele høsten vil blive brugt direkte til champagne. Og det er da ærgerligt, når der nu er flere druer at plukke, mener nogle. Herunder altså madame.
Statistisk set er der hård og ødelæggende forårsfrost én gang hvert 10. år. Mit gæt er, at det vil blive sjældnere og sjældnere med den opvarmning, der er stadigt flere tegn på: Eksempelvis antallet af millésime-årgange de seneste år og den stadigt hyppigere sygdom esca.
Blinkende dollartegn
Mon ikke også Mme og cie har et godt øje til den nærmest eksponentielt øgede eksport på over otte procent i årets første seks måneder? Markedet for champagne synes i øjeblikket at ride derudaf, nærmest umætteligt. Og synd er det jo om man skulle overlade et muligt salg af bobler til lande som USA, Argentina og Autralien, der ifølge annoncen "betjener sig af vores Methode Champenoise og vores anseelse".
Det er nu ikke alle, der er enige.
"15.000 kilo, pour quoi faire?" spørger den kommunistiske fagforening, CGT, i l'Union, og svarer selv, at markedet ikke er modent til at aftale de i alt 400 millioner flasker, man får ud af at høste 15.000 kilo druer per hektar.
Også i aviser og magasiner forsvarer branchens forskellige talsmænd et standpunkt, der går på noget i retning af "nu tager vi den lige lidt med ro" og passer på vores marked i stedet for at ødelægge det ved at begynde at pumpe flere produkter udmed risiko for at sætte alt over styr.
I samme åndedrag gør formænd m.v., hvad de kan for at bringe den seneste krisetid i Champagne tilbage i 1990'erne i erindring. Det har sådan set ikke altid været forgyldte tider her, rent faktisk har det vel i det meste af champagnens historie været et endog meget fattigt og slidsomt erhverv at dyrke vindruer. Et faktum, der måske indgår i forklaringen på, hvorfor det er så ubærligt for mange vinbønder at se resten af de dyre druer rådne op.
I 2005 blev der solgt 307,5 millioner flasker champagne.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
No comments:
Post a Comment