27 June, 2006

Møjsommelig palissage

Vores unge mand har fortsat travlt med pallisage. Målet er at efterlade rækkerne så ordentlige som på billedet. Der er stadig mindst en uges arbejde tilbage.

Udgangspunktet er efterhånden bunker af uordentlige grønne stængler, der griber fat alle tænkelige, forkerte steder, eller har en kurs vinkelret i forhold til espalieret i stedet for parallelt med det. De skal stikkes pænt på plads mellem dobbelttråden, så de holder sig pænt i nærheden af den vinstok, de gror på, og den række, de tilhører. Et tålmodighedsarbejde, fordi arbejder man for hurtigt eller voldsomt, er der stor risko for at knække de stadigt bløde stængler.

Han tager alt, hvad der er tilbage, på én gang: både palissage og løft af dobbelttråden til den øverste krog - stænglerne er lange nu, og sommeren har allerede budt os adskillige tordenvejr - og anbringer endelig de små plasticklemmer agrafes der holder sammen på det hele. Lidt af en tålmodighedsakt, for hvis man arbejder for hurtigt eller for hårdt, er der stor risiko for at de stadig bløde skud knækker, og man bruger tid på palissage præcis for at undgå dette,

Alain er gået over til nedbrydelige klemmer. De er lavet af ... og det burde nedbringe en del af svineriet mellem rækkerne. Ikke fordi vi går og smider med de gamle - hjemmelavede klemmer af jerntråd eller plastic - men hvis de smutter mellem fingrene, når vi tager dem af igen, stopper vi ikke op for at rode rundt mellem træflisen for at finde dem. Det er alt for tidskrævende.

Fremtidens palissage
En artikel i juni-nummeret af Le Vigneron Champenois gennemgår yderst teknisk og yderst detaljeret en ny type metalklemmer - eller arme - hvis formål er at klare palissagen hurtigere. Princippet er, at man anbringer dimsen i en krog på hver jernpæl, hvor den kan indstilles i en åben - et meget åbent V - og en lukket - et meget lukket V - funktion. Inden palissage står armen i den åbne position, hvor den sørger for at spænde tråden ud, så vinstokken har fri plads til at vokse. Det giver også det nødvendige manøvrerum til at beskære og binde op.

Når det er tid til palissage, ændrer man metalarmens indstilling til den lukkede funktion, hvilket får metaltråden til at presse vinstænglerne ind mod espalieret. Fidusen er, at de to løft og klemmen dermed rationaliseres til én enkelt operation.

Systemerne er gennem flere år blevet afprøvet af CIVC's tekniske afdeling, der indtil videre konkluderer, at der først er tidsbesparelser efter flere års brug - op til 40-50 procent - og at produktet endnu ikke teknisk modent. Men det er klart, at det på sigt kan vise sig vældig interessant ved hjælp af så tilsyneladende enkel en teknik at halvere arbejdstiden. Teknikernes forbehold tyder dog på, at teknikken indtil videre ikke er helt så enkel at arbejde med, som den umiddelbart forekommer.

Vinblomsterne er i øvrigt på kraftig retur nu. Bestøvningen er ovre, men vi må vente nogle uger, før vi kan se resultatet. Så vidt vi ved, har der dog været pænt vejr i vores område.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: