02 June, 2006

Greenpeace: Radioaktivt affald truer vin

Radioaktivt affald fundet på en nuklear losseplads nær byen Soulaine i Champagnes sydligst beliggende vinområde Côte des Bar truer ifølge Greenpeace vinmarkerne. Det afviser dog den ansvarlige myndighed, ANDRA.

Der er fundet rester af det radioaktive materiale i vand i undergrunden mindre end 10 kilometer fra vinstokkene. Der er dog hidtil ingen beviser på, at lossepladsen rent faktisk har forurenet vingårde, siger miljøorganisationen til vinmagasinet Decanter.

ANDRA medgiver, at forurening af grundvandet finder sted, men siger også, at det er for lidt til at true vingårdene. Det drejer sig om 17 bequerel per liter, mens den europæiske grænseværdi er 100 Bequerel per liter. Jacqueline Eymard fra ANDRA oplyser videre til Decanter, at vandet aldrig kan true vingårdene, fordi det løber mod nordvest, mens vingårdene ligger mod syd.

En million kubikmeter
Lossepladsen vil, når den er fuld, være en af verdens største med over en million kubikmeter radioaktivt affald. Der har været rapporteret om flere lækageproblemer, siger Greenpeace til det tyske pressebureau dpa.

En sprække i en af affaldsbeholderne opstod sidste år, da et lag cement blev hældt ned for at forsegle affaldet. Det fremgik af en rapport til den franske regering, der blev offentliggjort i maj sidste år. ANDRA har netop fået grønt lys fra regeringen til at reparere den beskadigede beholder.

80 procent af det franske forbrug af energi stammer fra atomkraft.

Læs mere hos Greenpeace og ANDRA.

Den officielle autorisation er her.

Lossepladsen holder i øvrigt åbent hus senere på måneden for dem, der tør.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: