19 June, 2006

Vinen står i blomst


Vinen blomstrer i Loisy-en-Brie.

Vinen blomstrer. Det er en noget uanselig affære, hvis man forestiller sig noget i retning af et æble- eller kirsebærtræs overdådige hvide forårspragt. Når det gælder vinblomster, skal man normalt helt ind i rækkerne og grave ind under bladene for at se sagerne ved selvsyn.

Nu er det vigtigste af alt, at vejrguderne gider slappe af og lade os beholde det stille varme vejr, vi efterhånden har nydt godt af det meste af to uger.

Så får blomsterstøvet lov at blive siddende, og så mange som muligt af de små anlæg til druer kan blive bestøvet og dermed udvikle sig til vindruer.

Tordensæsonen er i gang
På den nordlige side af Montagne de Reims har vi allerede haft nogle stykker af sommersæsonens første uvejr med torden og lynild og heftige regnskyller. Det
og det næste er annonceret senere i dag.

Blomstringen er til gengæld begyndt en anelse tidligere end ude på vore kanter i den yderligste ende af Côte des Blancs. Vores Meunier er senere på den end de fremherskende Pinot Noir på disse kanter. Den annoncerede regn behøver derfor ikke at få den store betydning her. I vores egen vingård vil vi dog foretrække stille og tørt vejr et par dage endnu.

En vinstok er selvbestøvende, men det kræver, at den får ro til arbejdet. Hvis det blæser eller regner for meget, bliver det fine hanstøv, der skal bestøve hunblomsten skyllet eller pustet af, og bestøvningen - og det endelige - udbytte dermed dårligere.

Men ligesom med forårsfrost eller ekstrem vinterkulde kan vi ikke stille så meget op. Vi må leve med vejrets luner som alle andre, der lever af naturens frembringelser.

Næsten som sidste år
I øvrigt er det sjovt nok nu at kunne konstatere, at trods dette det koldeste forår i mands minde blomstrer vinen alligevel på nogenlunde samme tidspunkt som sidste år.

Jeg kan ikke opregne det på dage, men jeg kan huske, at jeg sidste år spadserede i vinen ved Verzy nogle dage før Sankt Hans sammen med en ven fra Danmark, og der så vi også vinblomster.

Der kan ikke være mange dages forskel i år, selvom det synes utroligt med det meget kolde vejr, marts, april og første del af maj måned har budt os.

Så mon ikke vi skal regne med at høste i anden halvdel af september ligesom sidste år? Ganske vist er blomsterne nogle få dage senere, men der har været så mange diskussioner af, hvorvidt høstdatoen sidste år var sat for sent. Jeg gætter derfor på, at autoriteterne i år vil vise gevaldig rettidig omhu i forhold til at fastsætte den bedst mulige dato.

De nye skud på vores vinstokke er i øvrigt ikke groet helt nok endnu til at foretage det andet løft af tråde og den endelige palissage. Det er dog kun et spørgsmål om få centimeter og dermed ganske få dage, så vi regner med at denne del af forsommerens arbejde skal gøres i denne uge. Det er godt, fordi opspændingen ved hegnet beskytter de stadig skrøbelige og bløde skud mod de uvejr, der også hører til sommerens faste indslag.
In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: