01 April, 2014

Vinen folder sig ud lige om lidt

 
Posted by Picasa
Vi begynder at kunne mærke de seneste ugers bragende flotte vejr i vinen.

I Vertus taler vinfolket om et tidligt år som 2003.

De er skøre, de vertusianere, mener man i nærtliggende landsbyer som f.eks. Loisy-en-Brie. En sammenligning med de seneste fem år giver ikke nogen enorm forskel for vores vedkommende. Det giver ikke stor mening at sammenligne med 2013, der var meget sent. Det var 2010 også, som I kan se af links'ene forneden. Jeg tror bare, vi selv venter og ser det hele lidt an, før vi mener noget om 2014.

Udover at det er dejligt at stå op til sol hver morgen. Morgenkulden og de to grader er afløst af behageligere temperaturer. Det er aftenerne og nætterne, der den seneste uges tid har varmet godt op, og det er noget, der sætter gang i tingene i det fri.

Vinstokke og andre grønne planter vokser nemlig om natten. De optager lys om dagen, og omsætter det om natten, og det er i denne proces, at der sker ting og sager på de indre linjer, og senest også på de ydre selv på friland. (De unge vin, beskyttet bag plast, er lidt tidligere ude som beskrevet her).

Årets første blade befinder sig stadig rullet sammen i det lyserøde punkt. Det er nu et spørgsmål om et antal yderligere solskinstimer, før de folder sig ud.

Og så kan vi ellers bide negle fra nu af.

For tiden er morgenerne yderst behagelige. Men det kan stadig fryse helt til midt i maj.

Andre lyserøde punkter:
Sidst i april: 2013, 2010

Midt i april: 2008

Først i april: 2011, 2007

Sidst i marts: 2012

No comments: