17 April, 2014

Afrikas verdenskrig i Aisne

 
Posted by Picasa
For et par år siden cyklede jeg en tur fordi disse mørke væsener. Meterhøje mørkemænd.

Jeg fandt dem fascinerende.

Og underlige. Hvad lavede de nemlig ved udkørslen fra Val-de-Vesle, en af de små landsbyer på det flade land nedenfor bjerget.

Året efter kom forklaringen, da vi besøgte et af de lokale gru-steder fra Den Første Verdenskrig.

Disse sorte fantomfigurer er en del af et betagede mindesmærke, der står ved La Caverne de Dragon ved Chemin des Dames, og som er sat til ære for de sorte soldater fra de tidligere franske kolonier i Afrika: nuværende Senegal, Burkina Faso, Mali, Benin, Niger, Mauretanien og Elfenbenskysten, der blev kendt som les tirailleurs sénégalais i vinteren 1917.

I et grumt kapitel af krigen blev 15.000 sorte soldater sat ind i forreste linje ved Chemin des Dames. De havde tilbragt vintermånederne ved Middelhavet, og ankom direkte til koldt vintervejr i Aisne. I offensiven, der begyndte den 16. og 17. april, faldt op til tre fjerdedele af soldaterne i hver af de sorte bataljoner i et ubegribeligt slagteri. Mindst 1.600 måtte evakueres på grund af lungebetændelse og forfrysninger. De, der stadig levede, blev trukket tilbage den 18. april, men sat ind igen fra maj måned, hvorefter de kæmpede resten af sommeren.

Den øverstbefalende general, Mangin, vandt tilnavne som "slagter" og "de sortes kværn" og fik frataget kommandoen over den 6. Armée. Læs selv her (på engelsk).

Mere om det afrikanske kontinent og verdenskrigen her (også engelsk).No comments: