08 January, 2009

En tur i smageriet

Dagens tur i smageriet afslørede, at der nok skal komme interessante flasker ud af vores anstrengelser under den seneste vinhøst. Formiddagen bød blandt andet på en smagning af et par reservevine, nogle vins clairs, nogle pre-assemblages - vinmagerens forsøg på at skyde sig ind på den rette blanding - nogle enkeltmarksvine og nogle mulige millésimes.

Det var den tredje smagning af vins clairs(*) fra 2008 på kooperativet, i dag primært deres mulige ægteskaber, idet basisvinene blev smagt sidst på sidste år.

Alain fortalte derfra, hvordan flere af disse helt unge vine havde et mere komplekst udtryk og helt andre aromaer, end dem vi smagte i 2007. På disse få uger har vinene udviklet sig, og flere af dagens smagere fortalte, hvordan nogle af de enkeltmarksvine, vi smagte, i dag har andre præg end for få uger siden. Læs også om Smagning 2007.

Fire med meget eller lidt pære
I min næse og mund havde alle fire et tydeligt præg af pære. Den første i så kraftig - og i virkeligheden forstyrrende grad, at der faktisk ikke var meget andet, hvilket fik en af smagerne til at snakke om denne vin, som en man ville forvente fra området ved Nantes i Loire snarere end Bergères, Oger og omegn. Nu kender jeg ikke disse vine, jeg tænkte på pærecider uden brus. Hmmm. I de andre vine optrådte pæren som et bidrag i et samlet hele, hvilket var behageligere.

Jeg lurer stadig på, hvordan disse vine egentlig skal være for at give god champagne. De har jo en hel del processer og år foran sig før de er færdige, og smagerne er derfor ikke ude efter en vin, der behager ganen i dag, men en vin, der vil behage ganen, når den har udviklet sig færdig.

Så meget har jeg da fattet, at det ikke er de vine, der er umiddelbart lette at gå til, der interesserer herrerne og damerne. Der skal ikke være for meget sødme, frugt og duft. En flatteur ældes ikke godt. Især de kommende årgangschampagner, der skal udvikle sig langsomt, behøver ikke vise de store takter på denne side af de næste fem år.

Endnu en smagning er programsat inden den store blanding. Gerne med både hanner og hunner, for "damer smager altså ikke det samme som os", som en af dagens deltagere udtrykte det. Jeg kan kun være enig. Jeg synes, at mænd og kvinder i det hele sanser mange ting forskelligt.

(*)Vin clairs er lavet af druer fra den seneste vinhøst, og det er dem, stedets vinmager blander til de såkaldte assemblages, der vil blive tappet på champagneflaske i løbet af i år. Basisvinene kan være noget af en sur omgang. De indeholder ofte rigtig meget syre, især når man smager dem på et tidligt stadium. Det er den syre, der blandt andet skal til at skabe god champagne.

No comments: