17 September, 2012

Vinhøst i vores køkken og i dit

 
Posted by Picasa
Hos os er det dagen før dagen.

Sidste uge gjorde vi rent, redte op, og var forbi vores lokale supermarked for at åbne en særlig compte. Det betyder, at vi kan hente mad på et særligt kort og første afregne endeligt efter vinhøsten.

Kød til 20 personer til de første dage er bestilt til afhentning senere i dag, og det første måltid vil stå klart i aften.

Indkøbslisten er genbrug fra sidste år. Ugens menuer vil også blive hentet fra af gemmerne. Dette hæfte, som flere generationer af høstkokke har noteret i gennem de sidste 30 år.

 
Posted by Picasa
På landfransk hedder aftensmad la soupe. Det har den helt enkle forklaring, at man traditionelt begynder måltidet med suppe. Under vinhøsten har suppen desuden praktiske betydning, at grøntsagsrester fra andre måltider ender i den store suppegryde.

Vores børn har lært at spise suppe under vinhøsten. Lige meget hvad jeg forsøger mig med herhjemme, slår intet Annies suppe der glider ned akkompagneret af den særlige festivitas af mange med om bordet.

Vil du være med os på tallerkenen derhjemme? Så gør sådan her:

Champagne og suppe
Dagen før lægger du en flaske champagne i køleskabet.

Når du kommer hjem fra arbejde, drikker du et glas eller to som apero. Vi er normalt en fire-fem stykker per flaske og de glider roligt ned mens folk snupper et bad.

Bagefter aftensmad, og den begynder hver aften med en helt enkel suppe: Vælg derfor en grøntsag og en kartoffel eller to, der får suppen til at tykne lidt. For eksempel porrer, gulerødder, havesyre, courgette eller græskar. Alt fra haven.

 
Posted by Picasa
Du renser grøntsager og kartofler og skærer dem i stykker, varmer lidt olie i gryden og lader stykkerne svede. Bagefter dækker du nogenlunde med vand, lader grydens indhold koge op og skruer ned så alt bobler roligt 20-30 minutter.

Krydderier er ganske simpelt: Salt og peber, jeg bruger også gerne nogle laurbærblade fra haven (som har helt anderledes kraft end dem fra supermarkedet), måske lidt krydderkviste.

Når suppen har kogt færdig, purerer jeg den så resultatet er klumpfrit. Jeg kan godt finde på at røre lidt fløde i. Eller serveret revet ost til. Gammelt brød med revet ost der har fået en hurtig tur under grill er også et hit.

Næste indslag på bordet vil typisk være en madtærte eller omelet med grøn salat, og siden vi er i Frankrig er der selvfølgelig også altid dessert. Velbekomme.

No comments: