28 September, 2012

Noirs & Blancs og det gode glas

 
Posted by Picasa
Champagne må være verdens mest imagebårne vin. Den kan optræde så stylet at jeg får svært ved at finde mig selv i opsætningen. Lad mig derfor vise dig hvad nydelsen af champagnebobler er for os.

God vin, det siger sig selv. Ellers noget med god mad. God tid. Godt bord. God snak. Gode grin. Og nok af det hele, og det er sådan cirka så meget som hver især har lyst til.

Historien om et navn
Vores vinhøst sluttede mandag og undervejs nåede vi en del situationer i stilen lige over eller lige under.

 
Posted by Picasa
De fleste af høstens glas blev fyldt med vores lille ny. Vi har solgt den et års tid, men vi arbejder stadig på at blive mere fortrolige med den. Noirs & Blancs. Her kommer historien om dens navn.

Som jeg faktisk er ret stolt af.

Helt enkelt, helt præcist. Hverken for lidt eller for meget. Men akkurat det der skal til for at ramme.

 
Posted by Picasa
Det kan vel ikke være så svært, mener du muligvis, og der kan være en pointe. Men fordi fransk ikke er mit modersmål, kommer begreb og udtryk ikke anstigende til mig med samme lethed som på dansk.

Uanset sprog har navne, tekster med videre en tendens til at komme i store, forkromede og overlæssede udgaver, som med fordel kan beskæres ned til bare det absolut nødvendige. I virkeligheden samme behandling som en vinstok i vintermørket. Hvad kan også være mere passende?

Navn går på indhold
Flere af vores første champagner har et navn, der fortæller præcis hvad de er. Det gælder Blanc de Blancs, men også Rosé d'Assemblage og Rosé de Saignée. De to sidste navne oplyser, hvordan de to rosé champagner er blevet lavet.

Kun Tradition og Selection afviger en smule og kræver en basal viden. Navnet Tradition går på assemblagen, altså sammensætningen af grundvine, der er karakteristisk for de fleste champagner. Selection refererer til selektion. Særligt udvalgte druer.

Den lille ny så vi navnligt gerne føje sig til de andre, samtidig med at den også gerne måtte få sin egen karakter som andet end blot en omvendt Tradition. Da dens indhold er både hvide og røde druer, henholdsvis blancs og noirs på fransk, lå navnet lige for som Noirs & Blancs. De røde eller sorte druer er nævnt først fordi de er flest Med den logik kunne vi passende omdøbe Tradition til Blancs et Noirs. Det må blive anden god gang. Vi har nogle tusind ubrugte etiketter liggende ;-)

Idé i tiden
I Champagne er en Blanc de Noirs en klar champagne som er lavet af 100% Pinot-druer. Modsat Blanc de Blancs. Det nye navn placerer sig et et sted halvvejs mellem Blanc de Blancs og Blanc de Noirs, hvilket passer fint med dens indhold.

Jeg er aldrig stødt på samme betegnelse på nogen andre champagne.

For nylig lancerede en kollega i Aÿ en rosé champagne under navnet Blanc de Rosé. Den nye cuvée har et primært indhold af Chardonnay. I stil med vores egen Rosé d'Assemblage. Den navneidé er så vidt jeg kan se i familie med vores. Men da det er to helt forskellige champagner, er vi heldigvis også nået frem til to forskellige navne.

Idéer har det med at være oppe i tiden. Uden nogen sinde at have talt med andre end Alain og nogle få danskere om navnet, har andre altså sendt deres tanker afsted i samme baner.

Hvis du har fulgt med i flere år, kan du måske også huske, at jeg tidligere har skrevet om vores kommende champagne. Her er dens vej frem til salg iført egen etiket:

Velkommen til en lille ny

Smagt: Sort på hvidt

Ny type på sort og hvidt

På tur til Haute-Savoie

Vi har smagt den lille ny

No comments: