16 September, 2012

Haller: Paris, København, Reims

 
Posted by Picasa
Først fik hallerne i Paris en optur, så kom turen til Israels Plads i København. I år kære venner er det altså borgerne i Reims, der fredag fik det gamle markedshus tilbage.

Og det er flot.

Art Déco juvel fra 1927
Første Verdenskrig efterlod denne by sønderbombet. Men byen fik nye vinger og er i dag en skatkiste af Art Déco.

Iblandt mange juveler er Boulingrin-markedsbygningen fra 1927.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
I årevis har den ligget som en klump trist beton i et forsømt hjørne af byen. Tre års total renovation har rodet bod på den fadæse.

Den blev indviet fredag. Lige før den årlige patrimoine- weekend hvor masser af specielle og ikke altid offentligt tilgængelige steder overalt i Frankrig åbner for alle interesserer. Se liste her hvis du er i Frankrig.

Tilbage til Boulingrin: Nu er den en ægte tyver-katedral og der kommer forhåbentlig masser af god smag under den imponerende tagkonstruktion.

Gadefest af dimension
Bygingen er sat i stand for en formue og det har taget over 60 håndværkere fra 47 firmaer næsten tre år hjulpet af 600 tons stilladser. Nok værd at fejre, og derfor var der indbudt til gadefest fredag aften.

Koldt og gråt vejr til trods kogte gaderne omkring markedsbygningen nærmest af mennesker.

 
Posted by Picasa
Den, der kender Reims' normalt både stramme og velsiddende - impeccable - betræk der ikke levner plads til alt for mange uprogrammerede krumspring, kunne virkelig få sig en på opleveren.

Her sad folk og spiste og drak ved folkeborde. Her spillede børn boules på små græsplæner. Her sad frivillige og pumpede balloner op i 1000-vis.

Vi hørte by-fanfaren og de spillede både Sabel-dans og et par numre fra Blues Brothers mens vi nåede at skaffe os en ballon hver. Opera-kor fra Rådhusets gård. Folkeballet og DJ, film og meget mere måtte vi springe over grundet akut træthed hos den seks-årige.

 
Posted by Picasa
Inden havde vi nået at skaffe os balloner, møde diverse venner og gå hen til Boulingrin-bygningen og se en badutspringer rappelle ned af den enorme hvælving.

Bagefter fejrede vi bygningens åbning ved at sende alle 10.000 balloner til vejrs. Eller i hvert fald alle dem, som ejermanden ønskede at give slip på. En fin og uformel ceremoni, som alle kunne have sit lille lod i.

Reims plejer ikke just at være af den inkluderende type. Derfor var denne åbning en virkelig dejlig fælles oplevelse med en masse andre Reims-folk. Er socialisterne bare anderledes? Eller måske bare yngre. Er det fordi borgmesteren er en kvinde. Eller fordi befolkningen ændrer sig, for eksempel i form af flere udlændinge.

Jeg ved det ikke. Men her er i hvert fald sjovere end før og nu også - med egen Art Déco-katedral - kønnere.

 
Posted by Picasa
Her er de 10.000 luftballons sendt på deres lange rejse. Foreløbig har vi ikke fundet nogen i Verzy.

Se historiske billeder fra Boulingrin i l'Unions dias-show.

Se et par helt nutidige billeder fra søndagens åbne hus:

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa

No comments: