24 November, 2009

Ros til den forkerte rosé

Inden for den sidste uge har jeg fået tre gange roser til den forkerte rosé.

Selvom den er rigtig nok hele vejen igennem fra velkomst over forret hele vejen over til sushi, beder kunder af og til om den "rigtige" rosé. De mener den champagne, der har fået sin lyserøde farve af drueskind i stedet for af lokal rødvin. Rosé de Saignée-champagne fremfor Rosé d'Assemblage, hvor den lyserøde farve opstår ved at blande klare vine med lokal rødvin.

Det lyder jo nemlig umiddelbart en anelse slapt: At blande klar vin med rød vin og -keine hexerei - så får man sørme en lyserød vin. Sådan som rosé vine visse steder - men ikke i Frankrig - bliver til. I Champagne har den lyserøde champagne været lavet på denne måde i flere 100 år, og om man kan lide den eller ej, kan det vel næppe kaldes forkert.

I Champagne blander vi i forvejen vine til mange champagner. De består typisk af en del Chardonnay-vin, en del Pinot Noir og/eller Pinot Meunier vin og en del ældre reservevin, der kan være den ene eller den anden eller alle slags, i varierende forhold. Denne vinblanding finder sted på et forholdsvis tidligt sted i processen, nemlig i året efter vinhøsten. Derefter følger prise de mousse, den anden alkoholiske gæring hvor boblerne fødes i flasken, fulgt af mindst 15 måneders, ofte længere, lagring.

Det er med andre ord to forskellige metoder, to forskellige champagner. Mange føler sig mere tiltrukket af den ene end af den anden, og det kan skyldes både smagsløg og produktionsform. Begge roséerne er under alle omstændigheder rigtige nok. Mere om lyserød champagne her.

Læs mere om de konkrete champagner på vores hjemmesideher og her (på engelsk).

No comments: