11 April, 2008

Forårets frost er farlig

Årets farligste tid nærmer sig. Den sene frost.

Foråret har allerede været her et stykke tid. Vinstokkene er i fuld aktivitet, og det betyder, at knopperne vil begynde at svulme i løbet af nogle uger. Afhængigt af parcellens placering. Der er trods alt et stykke vej mellem departementerne Aube og Aisne, der begger er en del af Champagne Viticole.

I Loire slog den farlige forårsfrost til natten mellem søndag og mandag. Der går et par dage fra vinknoppen åbner sig for det første blad til det er hærdet nok til at modstå frost. Hvis det fryser undervejs fra knopperne begynder at svulme til det første blad har et døgns tid eller to på bagen, kan det ødelægge knoppen. Altså ingen druer herfra. Og det skete altså i Muscadet-området i Loire forleden. På hver anden af 180 parceller skønnes mellem 80 og 90 procent af de primære knopper svedet af frost. En ny generation knop vil udvikle sig, men det er umuligt at vide i hvilken grad den vil kunne kompensere for det ødelagte.

Champagne ligger noget nordligere end Loire, og vinstokkene er mindre udviklede, men det er klart, at risikoen er den samme her, når først knopperne begynder at røre på sig. Seneste frostkatastrofe i Champagne fandt sted i 2003, hvor 40 procent af områdets vinstokke frøs ihjel på en enkelt nat.

Langs Côte des Blancs fladeste og derfor mest frostudsatte parceller er varmelamper kommet op for nogle uger siden. Cirka to-tre procent af parcellerne i Champagne er beskyttet mod forårsfrost af forskellige systemer. Vores vinstokke må som langt de fleste i Champagne klare sig med en bøn til Vorherre.

No comments: