30 April, 2008

Heliport Mumm

Hver onsdag kører jeg igennem Grand Cru-landsbyerne Verzy, Verzenay og Mailly-Champagne. Mange onsdage minder mig om Champagnes særlige dynamik, der udgår fra mikset mellem ekstrem eksklusivitet og den lige så ekstreme landlighed, der udgør det meste af resten. I hvert fald på overfladen.

Skoleugens midterste dag er den ugentlige halve eller hele fridag, som franske børn har til at gennemføre sportslige, kulturelle eller andre aktiviteter, der ikke står på skoleskemaet. Min 4-årige søn får musikundervisning i Reims, hvilket hver onsdag morgen bringer os gennem vingårdene i denne del af højdedraget Montagne de Reims.

Vi passerer adskillige highllights på vejen: Først Veuve Clicquots nydelige villa - i den store ende - på landet. Det vil sige i udkanten af Verzy, hvor vi bor. Halvanden kilometer senere når vi fyrtårnet i Verzenay. Oprindeligt bygget som traktørsted i Belle Epoque-tiden. Nu rummer det et vinmuseum, og der er en dejlig udsigt ned over Vesle-dalen. Det er der også fra Mumms vindmølle, der optræder på den anden side af Verzenay på skræntens næste fremspring.

I dag landede der til lejligheden et par helikoptere med huset Mumms logo. Vindmøllen, der blandt andet har tjent som udsigtspunkt under 1. Verdenskrig, er for længst sendt på pension, og har i dag sammen med møllerhuset status som Mumms prestige lokalitet. Jeg formoder, at der var efterfølgende frokost. Vi passerede i hvert fald klokken 12, og franskmænd tager normalt deres maver alvorligt og befinder sig på den tid i nærheden af det bord, hvor de har tænkt sig at indtage deres déjeuner. Fair nok.

Det morer mig at spore disse tegn på den luksus, der her optræder visse steder i forbindelse med visse mennesker. Helikoptere overflyver os jævnligt, og kun de færreste af dem er på vingerne for at sprøjte vinen. Det hænger ikke specielt godt sammen med de begyndende hensyn til miljø, der er ret nye toner her. Og man kan altså også godt se vin fra parkeringspladsen ved møllen. Endda tæt på.

For sønnen var det til gengæld et af dagens højdepunkter at se helikopterne lande.

No comments: