02 April, 2007

Knopperne vokser i Verzy

 
Posted by Picasa
Chardonnay-knop, der er i færd med at folde første blad ud. Vinmarkerne i Verzy består af cirka 80 procent Pinot Noir og 20 procent Chardonnay.

Det er ikke engang et døgn siden, at jeg skrev, at Verzys vinstokke stadig ikke bar synligt tegn på vækst. Status har ændret sig på mindre end 12 timer.

I skolen, som jo er en af korsvejene i informationsudvekslingen i så lille et samfund, har jeg netop hørt, at knopperne har udnyttet søndagens flotte solskin. De er begyndt at svulme op, så mon ikke planterne snart vil være klar til at vise blad også?

Hvorfor det er så specielt? Det er jo bare et blad, og de kommer sgu år efter år på præcis samme måde. Ja, det er vel særligt af samme grund, som at aviserne år ud år ind troligt rapporterer om det første blad på det træ, som er nationens særlige indikator (I Danmark er det bøgen, der tæller). Her er vinen den vigtigste indikator for at vinteren virkelig er slut. Knopperne vokser og det første blad folder sig ud med sine løfter om endnu en høst, men også med frygten for, at det kan slå fejl. Der er rigelige muligheder for fiasko: Dårligt vejr, insekter og sygdom kan ødelægge alt.

Lidt af hvert fra hånden i vinen
Men håbet er så lysegrønt som bladet vil være om få dage. I dag har vi samme flotte vejr, og folk udnytter det til lidt af hvert. Da jeg tidligere i dag kørte gennem Côte des Blancs bemærkede jeg flere ting.

 • Tre parceller er stadig ikke beskåret. De ligger fladt og lavt, det må være nogle af områdets allermest sårbare jorder, hvad frost angår, og det er derfor, de får lov at vente til allersidste øjeblik.

 • På flere parceller er de små lamper sat op. Det er den beskyttelse, man kan yde knopperne på vinplanterne i tilfælde af den frygtede forårsfrost. Nu hvor væksten er i gang, er tidspunktet for intense studier af risikoen for nattefrost det også. Det kan principielt fryse til helt hen i maj, men risikoen er størst, når knopperne er yngst.

 • Mange folk er også stadig i gang med at binde vingrene op til wirer i hegnene.

 • En hel del reparerer hegn og tråd, sådan som Alain også har gjort i virkeligheden gennem det seneste halve år, men med kraftigt forøget aktivitet de sidste tre uger.

 • Nogle er i gang med at sprøjte. Mod ukrudt i begyndelsen af marts, kunstgødning i anden halvdel af marts. Derfor befinder der sig i slangerne nu formentlig midler til at gøre kål på insekter, der spiser vinknopperne. Siden kommer også andre midler mod insekter og svampe til, hvis forekomsten af skadedyr overskrider et kritisk niveau. Vintraktorer i en tågedis af sprøjtemiddel er altså et hyppigt syn i de fleste af Champagnes vinmarker helt frem til en måned før vinhøsten. Her er enkelte biodynamisk og økologisk drevne foretagender også. Det skriver jeg gerne mere om en anden gang.

 • Enkelte var i gang med at brænde grene, formentlig som en del af oprydningen efter beskæring. Andre var i gang med at køre flis ud i rækkerne, hvilket er den enkleste måde at holde gangene nogenlunde farbare på sommeren igennem. Da der er mange mange timers manuelt arbejde i at dyrke vin i Champagne, letter det, hvis rækkerne er let fremkommelige til fods.

  In English

  Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

 • No comments: