25 April, 2007

Mens vi venter på nymånen

Min søn får alligevel ikke lejlighed til at lege med sin lille kusine i et meget yderligt led på en af disse vores franske påskeferies sidste dage. Og det er vejrets skyld. Selv venter vi på nymåne, men det er ikke alle, der har hang til gammel bondevisdom.

Ellers er det nok de færreste, der kan lade sig irritere af, at det vidunderlige vejr bare fortsætter og fortsætter. Ingen regn i en måned. Bragende sol. Skoven har end ikke den ringeste nuance af lysegrønt længere. Det ligner sommer. Vinen er vanvittig, og det betyder, at den lille kusines mormor, der ellers skulle have passet hende i ferien, i stedet går med bøjet ryg i vinen otte timer om dagen i 25 graders varme.

Knopper pilles af
Hun og hendes mand passer to af familiens hektar med vin - de hvide Chardonnay og de røde Pinot Noir - og de er i fuld gang med at pille overflødige knopper af. Ébourgeonnage hedder processen.

Hvis det lyder som lidt af et pillearbejde er det helt korrekt. Forhåbentlig er den overvejende del af de overflødige knopper - f.eks. dem, der alligevel ikke kan sætte vindruer - fjernet under vinterens beskæring. Men det er umuligt at lokalisere alle sovende knopper, og derfor fjerner man de sidste om foråret.

Når vinen er så udviklet som nu, har knopperne udviklet sig til grene, der har sat blade. Hvis man ved, hvordan en vinplante hænger sammen, er det nemt at se, hvilke grene, der skal blive siddende, og hvilke, der skal rives af. På dette tidspunkt er stænglerne stadig helt bløde og meget nemme at fjerne. Når det yderste lag senere på sæsonen bliver til bark, er det sværere.

Venter på nymånen
Vi afventer på vores ene hektar. Dels er vores røde Pinot Meunier godt 10 dage efter Chardonnay, dels mener Alain, at det endnu er for tidligt. 25 grader eller ej.

Vi følger gammel bondevisdom, og ifølge den, vil vejret holde månen ud. Næste periode falder sammen med de dage, hvor man - ifølge anden traditionel bondevisdom - holder op med at bekymre sig for forårsfrost, og derfor er det - om muligt - bedst at vente med at fjerne overskudsknopper til vi ser, om vejret skifter ved næste nymåne. Vi vil ikke risikere at fjerne noget, vi kan få brug for, hvis det alligevel - stik mod al fornuft - sætter ind med frost.

Fortsættelse følger naturligvis. Hvad kusinen angår, kommer hun heldigvis til den fire års fødselsdag, der ligger lige om hjørnet.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: