08 July, 2006

Høsten haglede væk


Vinstokke ved landsbyen Thil, Massif Saint-Thierry. Alt er haglet væk.

I hvert fald 2400 hektar med vin er haglet væk i den seneste uges uvejr.

I dag kørte vi til Massif Saint-Thierry, der ligger cirka modsat os på de højdedrag, der danner en brudt hestesko rundt om Reims. Det er her vingårdene ligger.

Vi finder nogle af de ødelagte hektar ved landsbyerne Thil og Saint-Thierry, og det er ganske overbevisende ødelæggelser. Sammenlign billedet foroven med et nedenunder. Indtil natten mellem den 4. og den 5. juli sad der samme mængde blade og druer på vinstokkene foroven som på dem på billedet her nedenunder.

Vi håber stadig vores vinstokke ser sådan ud. Heldigvis har denne voldsomme storm ikke været på vore enemærker.

Hvor ødelæggelserne er store, er der intet håb om at redde noget i år. Årets druehøst er aflyst. Det eneste, man kan gøre, er at sprøjte for at forhindre det hele i at rådne op, så i det mindste det hårde træ - det eneste, der ikke er ødelagt her - er i en ordentlig tilstand, når det skal beskæres næste vinter.

I den vingård, vi kigger på, lige før Saint-Thierry, har ejeren ikke sprøjtet, og svampesygdomme er godt i gang med at udvikle sig allerede. De har optimale vilkår, først masser af vand, og nu sol og varme. De viser sig som hvide mærker på det, der er tilbage af blade og skud.

Det, der er tilbage af de små kommende klaser, er godt i gang med at rådne op.

Ejerne får formentlig ødelæggelserne dækket af forsikringen, og foreløbig er der ikke noget, der tyder på, at der kan komme til at mangle druer. Det er blot et yderst trist syn og endnu en påmindelse om, hvor prigivet man i virkeligheden er, når ens indtægt afhænger af naturens luner.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: