28 March, 2006

Luksuriøs indkøbskurv


Bollinger står mange britiske hjerter nært. James Bonds hofmærke og leverandør til den engelske dronning.

Champagne har altid stået englændernes hjerter særlig nær. Historisk set begyndte de endnu før franskmændene selv at sætte pris på boblerne, der helt oprindeligt primært blev betragtet som en produktionsfejl.

På den britiske regerings seneste indkøbsliste - en officiel indsamling af priser, som man bruger til at beregne to årlige prisindeks, der blandt andet anvendes til at fastsætte rente og størrelsen af statslige ydelser som pensioner - har champagne erstattet billigere, mousserende vine som den italienske prosecco, den spanske cava og den franske cremant.

De 26 debutanter blandt i alt 650 produkter fortæller deres egen historie om nye tider, nye skikker og måske mest af alt ny, rig middelklasse i Storbritannien. MP 3-afspillere og fladskærmsfjernsyn optræder sammen med champagne på listen for første gang i år. Med tilbage fra 1950'erne er Tupperware og dåsefrugt.

En flaske per voksne brite
Salget af champagne i Storbritannien voksede sidste år med fire procent til knapt 37 millioner flasker. Det svarer til en fordobling på 10 år, og med den holder briterne sig da også suverænt i front som Champagnes største eksportmarked. Den spanske cava har i øvrigt tredoblet sit salg i samme periode.

Den spanske cava kan købes i supermarked til kampagnepriser helt ned til tre pund per flaske, oplyser dagbladet The Independent. De billigste champagner finder man normalt ikke under 10 pund (godt 110 kroner). Alligevel sidder champagne på imponerende 40 procent af det britiske marked for mousserende vine. Champagnes andel af det samlede globale marked er ellers 15 procent.

Ifølge flere kommentarer på BBC's hjemmeside får inflationen kunstigt åndedræt, når man inkluderer produkter som MP 3-spillere og fladskærmsfjernsyn, der uværgerligt vil falde meget i pris, mens man holder benzinpriser og huslån ude. Champagnen spiller næppe nogen rolle i det spil, for med priser ned til 10 pund er der ikke stor forskel på prisen i Storbritannien og her i området, hvor prisen på de uafhængige vinbønders brut'er normalt begynder ved knapt 100 kroner flasken.

Mere om briternes indkøbsvaner og inflationsrater hos National Statistics.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: