05 October, 2004

Høst i hus


Skål for den fantastiske høst 2004.

Oh la la la laaaa”, lyder det dæmpet den ene gang efter den anden fra Nathalies side af rækken. På vinhøstens ottende og sidste morgen skal vi fylde ni paller af 600 kilo stykket med Chardonnay, og det tager sin tid. På de bare fem dage, der er gået, siden vi sidst plukkede grønne druer her i ”Vieilles Grandmeres”, er druerne blevet så overmodne, at de er ved at rådne op. Jeg er taknemmlig for mine grønne gummihandsker, også selvom pegefingeren stort set er klippet af. 75 procent af druerne hænger smattede og rødlige – det er ren ynk – og David og Alex har bedre tid mellem tømningerne, fordi der er færre gode druer at tage af. Vi høster disse rækker for sent.

Nu er vi helt sikre på at slutte i dag – efter planen – fysikken kan normalt ikke klare mere end otte dage ifølge formand Gerard. Ifølge Jocelyne – en af veteranerne – må man ikke tænke for meget på, at det er sidste dag, for så bliver arbejdet for tungt.

Om eftermiddagen skifter vi heldigvis til ”Belles Feuilles”, der bliver ved med at leve op til sit skønne navn. Her hænger druerne tungt i perfekte klaser, og solen tvinger termometeret over tyve grader i skyggen, kan man mon afrunde vinhøsten mere perfekt? Vi skal plukke Pinot Meunier til den vin, som Gerard som udøvende vinbonde har ret til at få produceret på kooperativet, og siden druerne nu er så skønne, så talrige og det meste af eftermiddagen er afsat blot til dem, bliver han krævende og vil kun have de største og modneste af klaserne- de blå, der er på vej over i sort.

Bagefter følger det store druemord. Det er umuligt at plukke alt – officielle forordninger eller ej – men frugt skal høstes på hver plante, for at den også giver udbytte næste år. Derfor klipper vi klaser ned over alt i rækkerne, da kvoten er plukket. Det er det store druemord – sødt smagende, smukke klaser bliver klippet ned for at rådne op på jorden – det er ikke mennesker muligt at spise sig igennem de 15.000 kilo druer per hektar, der er tilovers i år.
En brøkdel af klaserne kan dog anvendes som skyts i den druekamp, der i år følger afslutningen klokken fem. En klase vindruer er sindsygt klistret, når den smatter ud, men klistret er man jo i forvejen efter dagens arbejde, så det betyder mindre.

Med hornet i bund og skrålende ”terminé” hver gang vi passerer høsthold, der ikke er færdige, slutter den sidste dag med både gilde og dans. 14 flasker boblevand når vi at tømme i den milde oktobernat, der først et godt stykke efter midnat bliver kølig. Lige som Muriel kan lide det, ikke for varmt og masser af druer. Høsten 2004 er i hus, og den tegner godt.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: