26 October, 2004

Den nye vin


Om syv dage er denne druemost forvandlet til vin.

Høsten er nu helt slut. Også her i Verzy ser vi ikke flere festligt dekorede jeeps med klaser smattet ud på kølehjelmene og vinranker snoet rundt om vinduesviskerne. Ikke mere druesaft under skoene, hvilket er rart nok, da det opløser tjæren i vejbelægningen, men til gengæld sætter sig på vores gårdsplads. Og ikke flere kig gennem åbne porte til naboernes faciliteter i form af presser, tanke, højtryksspulere, traktorer og ikke at forglemme kældre. Guderne må vide, hvor mange kilometer gange, der findes under jorden her.

For vores vedkommende foregår resten af processen fra klase til færdig, tykmavet flaske med guldpapir, bobler og hele halløjet på kooperativet i Vertus. Sammen med 220 andre ejere har vi i løbet af hver af høstens 10 dage leveret godt 120 tons druer til presning.

En presning – marc – tager fire timer. Druerne presses i løbet af den periode to gange, hvoraf den første presning – la cuvée – resulterer i 4100 liter druesaft. Den anden presning – la taille – giver 1000 liter. I år er der indleveret rekordmange druer af rekordkvalitet, hvilket – surprise – har givet kooperativet det luksuriøse problem nu at ligge inde med rekordmeget vin i en mængde, der betyder, at saft fra anden presning formentlig slet ikke vil blive anvendt.

Når en presning er slut, ledes saften over i høje tanke, hvor den skal opholde sig et lille døgns tid. Mens timerne går, synker en del affaldsstoffer til bunds i tanken, hvorfra de kan pumpes ud, inden resten af saften ledes over i det, der i gamle dage ville have været store, rundmavede trætønder.

Men man kan roligt droppe enhver form for romantik. Her gærer druesaften tilsat gær til vin i store temperaturkontrollerede ståltanke med hver 30.000 liter. Syv dage senere ved konstante 18 grader Celsius er saften gæret til vin. Noget af den vil nu blive afhentet af store tankbiler, der fragter denne vin ordinaire videre til de store champagnehuse, der køber kooperativets vin til at blande op med deres egen.

Resten af vinen bliver indtil videre liggende i tankene for at få ro på. Formentlig først ind i december vil kooperativets leder og ønolog, Laurent, sammen med ejerne smage på den nye vin og danne sig et indtryk af dens videre skæbne. En champagne skal altid smage ens, og hvis den ikke gør det fra naturens hånd, må man hjælpe den på vej ved at blande forskellige presninger og årgange. Kun Millésimé-vinene – de bedste årgange – er ublandede, men foreløbig tyder alt da også på, at 2004 ender som en af dem. Vi får se til december.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: