28 October, 2004

En hjælpende hånd fra hr. Frost


Kun frost kan få disse druer til at gå til i en fart.

Vinstokkene er så småt ved at smide skørterne. I de kommende uger vil det vise sig, hvem der vitterligt har efterlevet ministeriets forordning om at høste rub og stub, og hvem, der har satset på en hjælpende hånd fra hr. Frost. Bladene daler i takt med koldere vejr, men druerne bliver siddende, hvis altså ikke frosten gør det af med dem inden.

I år sad der så mange druer på stokkene, at kun godt halvdelen kunne bruges til champagne. Det er nemlig også ministerielt fastsat, hvor mange kilo druer man må indlevere til presning per hektar. Den kvote tog det for vores vedkommende 11 mennesker i alt otte dage at plukke. At klippe resten ned ville tage om ikke helt lige så lang tid så i hvert fald fire-fem ekstra. En betragtelig ekstra udgift, såeh... det er lidt så som så med den civile lydighed.

På skråningerne omkring Verzy ligger samtlige druer fra stokkene ud mod vejen smukt klippet ned. De ældste af dem – formentlig fra høstdagene i begyndelsen af måneden - udgør et ynkeligt syn, som de ligger klasevis og helt indtørrede under hver deres vinstok. Andre er tydeligvis klippet ned senere på måneden, idet de med deres sødligt-syrlige druelugt og falmede sortviolette farve først er på vej ind i den endelige dødsfase. Længere væk fra alfarvej og sandsynlige kontroller hænger klaserne sine steder stadig i kilovis på plante efter plante.

Et lignende syn udgør de af vores rækker, som aldrig så en saks under høsten. For mange druer, for lidt tid, for få mennesker. Men da planten kan give et dårligere udbytte næste år, hvis den slet ikke er blevet høstet, bruger vi endnu en søndag eftermiddag på at klippe klaser ned. Det vil også lette beskæringen, som holder tusinder af vinarbejdere beskæftiget hele vinteren, at så mange klaser som muligt er væk, fordi grenaffaldet normalt bliver brændt. Det kan imidlertid ikke lade sig gøre, hvis der stadig sidder kilovis af saftfyldte druer på grenene. En god gang frost på en tre-fire kuldegrader vil imidlertid fryse druerne og få dem til at sprænges indefra. Så nu holder vi spændt øje med både farveskift, bladmængde og termometeret, hvor der dog stadig er over 10 grader ned til de blå streger.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: